19 Eylül 2011 Pazartesi

Yozgat’ın marka isimlerinden
“türkülerin ustası” Nida Tüfekçi törenle anıldı

Bine yakın türkü derleyip notaya geçirerek Türk Halk Müziği arşivlerine kazandıran, “İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü” sahibi, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın kurucu üyesi, “Devlet Sanatçısı”, Yozgat’ın marka isimlerinden “türkülerin ustası” merhum Nida Tüfekçi, ölüm yıldönümünde törenle anıldı.

Yozgat, türkülerin ustasını unutmadı

Derlediği türkülerle Türk kültürüne önemli hizmetlerde bulunan Mehmet Nida Tüfekçi, vefatının 18. yılında memleketi Yozgat’ta anıldı.

Nida Tüfekçi’yi anma törenine Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Nida Tüfekci Türk Halk Müziği Korosu Şefi Adnan Şahin, sanatçının kız kardeşi Aysel Sezen, belediye personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Nida Tüfekçi Sürmeli Anıtına çelenk koyan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, daha sonra yaptığı konuşmada, “Sanatçıların üstadı, türkülerin ustası” Yozgatlı Nida Tüfekçi’yi ölüm yıldönümünde rahmetle andıklarını söyledi.

Başer, “Bugün içine düştüğümüz kültür erozyonuna karşı elimizde var olan yegâne kalkan halk türküleridir. Bu da Nida Tüfekçi’nin gayretinin eseridir. 18 Eylül 1993 tarihi Nida hocamızın âhirete göçtüğü, türküleri yetim bıraktığı tarih olması, ölüm yıldönümünde bizleri burada bir araya getirdi. Nida Hocamıza Allah’tan sonsuz rahmet diliyoruz” dedi.

Nida Tüfekçi’nin kız kardeşi Aysel Sezen de çok duygulandığını ifade ederek, “Ağabeyim çok değerli bir insandı. Sizler de bugün ona layık şeyler yaptınız. Hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Anma töreninden sonra Yozgat Belediyesi tarafından Nida Tüfekçi Korosuna Çapanoğlu Kentpark Sosyal Tesislerinde yemek verildi. Yemeğin ardından koro, Tarihi Hayri İnal Konağı’nda katılımcılara türkü dinletisi sundu.

Nida Tüfekçi kimdir?

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde 1 Mart 1929’da doğan Mehmet Nida Tüfekçi, uzun yıllar TRT’de çalıştıktan sonra Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliği yaptı. Eşi Neriman Altındağ Tüfekçi ile hocası Muzaffer Sarısözen’in izinden giden Tüfekçi, Türk Halk Müziği konusunda Türkiye’nin önemli isimlerinden biri oldu.

Daha ilkokula başlamadan babasından bağlama çalmayı öğrenen Tüfekçi, Ankara Maliye Okulunu bitirdi ve üç yıl maliyeci olarak çalıştıktan sonra kendini halk müziğine adadı.

Tüfekçi, Maliye Okulu’ndayken tanıştığı Muzaffer Sarısözen’in sayesinde 1947’den itibaren konuk ses ve saz sanatçısı olarak programlarına katıldığı TRT Ankara Radyosu’nun 1953 yılında açtığı sınavı kazanarak “Yurttan Sesler” korosunda çalışmaya başladı.

TRT’den 1976 yılında istifa eden Nida Tüfekçi, kurumda bulunduğu süre içinde yaklaşık bin kadar türkü derledi ve notaya geçirerek Türk Halk Müziği arşivlerine kazandırdı.

Eşiyle birlikte “Memleket Türküleri” isimli bir kitap yayımlayan sanatçı, 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nın kurucu üyesi olarak yönetim kurulu üyeliğine ve başkan yardımcılığına getirildi.

Halk müziği konusunda yaptığı araştırmalar, yazdığı yazılar ve ansiklopedilere sağladığı katkılar sebebiyle “Folklor Araştırma Kurumu” tarafından 1985 yılında “İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü”nü alan Nida Tüfekçi’ye, Kültür ve Turizm Bakanlığı da 1991 yılında “Devlet Sanatçısı” unvanı verdi.

Hiç yorum yok: