3 Ağustos 2011 Çarşamba

Zaman yazarı Dumanlı: Çocukluğumda Yozgat’ta Ramazan topu bizim mahalleden atılırdı

Zaman gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, twitter’da, memleketi Yozgat’ta çocukluğunda yaşadığı Ramazanlara dair duygularını paylaştı.

Ekrem Dumanlı, “Çocukluğumda Yozgat’ta Ramazan topu bizim mahalleden atılırdı. Görevli İbrahim Amcaya mahallenin çocukları olarak yardım ederdik” diye yazdı. Dumanlı, Ramazan ayının ilk gününde yazdığı twitter mesajlarında Ramazan duygularını ve iftar topu hatırasını şöyle dile getirdi:

“Bugun ilk oruç günü. Dilerim herkesin Ramazan ayı güzel geçer. Oruç zamanı çocukluk yıllarımıza döndü. Meşakkatli ama çok güzel! Çocukluk zamanımızda da böyleydi. Rahmetli annem zorla tekne orucu deyip yarım gün yırtıyordu. Demek ki kıyamıyormuş… Böyle sıcak ve uzun günlerde orucun tadı başka oluyormuş. Valla kışın çok kısa oluyordu, ne olduğunu anlamıyordum. Bazı arkadaşlar yaz oruçlarından hatıralarını anlattı. Demek ki insan yaşarken sıkıntı çekiyor ama sonra ruhunda harika bir tat bırakıyor. Vallahi arkadaşlar, ben yaz orucunu özlemişim. Bu gün ne kadar hatıram varsa canlandı. Her ibadetin zevki ayrı ama oruç çok güzel. Biraz önce bir mukabeledeydim. İnanın Kur’ân dinlemek ve takip etmek de muhteşem bir duygu. Boşuna Ramazan ayı için ‘Kur’ân ayı’ denmemiş. Sadece yeme içme meselesi değil; Ramazan ayında insanın kalbi ve ruhu bir başka boyut kazanıyor.

Bugünkü ramazanlar da güzel. Kendine has atmosferi var. Ancak herkes çocukluk günlerindeki Ramazanları daha çok özlüyor galiba... Çocukluğumda Yozgat’ta Ramazan topu bizim mahalleden atılırdı. Görevli İbrahim Amcaya mahallenin çocukları olarak yardım ederdik. O topun hazırlanması muazzam bir ritüeldi. işlem bitince gün batımını beklerdik. Top patladığında eve rüzgâr gibi koşar, oruç açardık. Hey gidi günler hey!”

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: