17 Ağustos 2011 Çarşamba

Yozgatlı gazeteci Ömer Şahin’in
geçen yıl yazdığı atama gerçekleşti

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek, Türkiye’nin ikinci, AK Parti döneminin ikinci kadın valisi olarak Yalova Valiliği’ne atandı.

Kanal A’da “Görüş Farkı” programının sunucusu Yozgatlı gazeteci Ömer Şahin, 2 Temmuz 2010 tarihinde Zaman gazetesinde yayınlanan “AK Parti döneminde ilk kadın vali sinyali” başlıklı haberinde, Civelek’in vali olarak atanacağını bildirmişti. Şahin, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk kadın müsteşarı olan Civelek, atama gerçekleşirse Cumhuriyet tarihinin ikinci kadın valisi olarak da anılacak” diye yazmıştı. Ömer Şahin’in geçen yıl yayınlanan haberi şöyle:

AK Parti döneminde ilk kadın vali sinyali

Türkiye, yaklaşık 20 yıllık bir aradan sonra ikinci bir kadın vali ile tanışmaya hazırlanıyor.

Daha önceki girişimi dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den dönen AK Parti hükümeti, 8 yıllık iktidar döneminin "ilk" kadın valisini atamak için düğmeye bastı. Söz konusu isim de belli: Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Esengül Civelek. Vefat eden eşi de eski bir vali olan Esengül Civelek, müsteşarlığın yanı sıra banka genel müdür yardımcılığı, genel müdürlük dahil birçok üst düzey görevde bulundu.

Türkiye'nin ilk kadın valisi, merhum Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı döneminde Anavatan hükümeti tarafından atanmıştı. Cumhuriyet tarihinin ilk kadın valisi olarak tarihe geçen Lale Aytaman, 1991-1995 yılları arasında Muğla'da görev yaptı. AK Parti de iktidara geldikten sonra kadın vali atama girişiminde bulunmuştu. 2005 yılında Kazan Kaymakamı Özlem Gevrek Bozkurt, Nevşehir valisi yapılmak istendi. Bozkurt'un kararnamesi Çankaya Köşkü'ne gönderildi, ancak Sezer tarafından atama engellendi.

Kadın vali isteği, AK Parti'nin kadın milletvekilleri tarafından da sıkça dile getiriliyordu. Başbakan'la görüşen kadın vekillerin ısrarlı talepleri, Erdoğan tarafından da olumlu karşılandı. Erdoğan'ın atanacak kadın vali olarak Civelek'i işaret ettiği öne sürülüyor. Maliye kökenli Civelek, Türkiye Kalkınma Bankası genel müdür vekilliği de yaptı. Müsteşarlık görevinden önce kadının statüsü genel müdürlüğü görevini yürüttü. Milli Eğitim Bakanlığı'nın "ilk" kadın müsteşarı olan Civelek, atama gerçekleşirse Cumhuriyet tarihinin "ikinci" kadın valisi olarak da anılacak.

Hiç yorum yok: