30 Temmuz 2011 Cumartesi

Yozgat’a Ramazan hediyesi
Kandil Camisi dualarla açıldı

Yimtaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve “Merhaba Yozgat” gazetesinin sahibi Ahmet Büyüksoy ile işadamı Hamdi Solmaz tarafından, Yozgat Belediyesi’nin Şeyh Osman Mahallesi’nde bağışladığı arsa üzerine yaptırılan Kandil Camisi, dün Cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı.

Kandil Camisi’nde ilk namazı, Ahmet Büyüksoy’un damadı, Çapanoğlu Büyük Camisi’nin Başimamı Cemalettin Şahiner kıldırdı. Caminin açılışı münasebetiyle, Cuma namazından önce hafızlar tarafından mevlid okundu. Namazdan sonra da cami cemaatine kıymalı pide ve ayran ikram edildi.

Cami doldu taştı

Kandil Camisi’nin açılışına, Yozgat Valisi Necati Şentürk, Belediye Başkanı Yusuf Başer, İl Müftüsü Nuh Korkmaz, AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal, İl Emniyet Müdürü Bekir Akarsu ve camiyi tamamen dolduran kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

Yimtaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve “Merhaba Yozgat” gazetesinin sahibi Ahmet Büyüksoy, Yozgat Muhabir’e yaptığı değerlendirmede, Ramazan-ı şerifin arifesinde bir camiyi ibadete açmanın hazzını hep birlikte yaşadıklarını belirterek, “Bundan dolayı yüce Rabbimize ne kadar şükretsek azdır” dedi.

Müslümanların tapusuna bir imza daha

Küba’da başlayıp Medine’de Peygamber Efendimizin mimarlığı ile devam eden, daha sonra Anadolu’nun fethi ile her yere inşa edilen camilerimizin, adeta bir ülkenin, bir beldenin sembolü ve İslâm’ın şiârı olduğunu ifade eden Büyüksoy, “İşte bu gün bu beldede hep birlikte, Müslümanların tapusuna bir imza daha atıyoruz” diye konuştu.

Büyüksoy, bir kurum olarak camiyi, “Nefes aldığımız dost bir ev, omuzlarımızın birbirine değdiği bir birlik yuvası, fakir fukaranın, çaresiz insanların çaresi, zenginin fakirle, işçinin işverenle, yönetenin yönetilenle, yabancının yerliyle bütünleştiği büyük bir insanlık evi, ibadet ve fikir merkezi” olarak tanımladı. Büyüksoy, “En büyük bilginler burada konuşur. Devlet, vatandaşına burada yaklaşır, onunla bütünleşir” dedi.

Memleketimizi maddî manevî olarak imar etmeliyiz

Büyüksoy, millî şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un ifadesiyle ‘Camilerimize nâmahrem elinin değmemesi’ için, ezan seslerinin bu topraklar üzerinde ebediyen yankılanması için beldelerin maddi ve manevi bakımdan imar edilmesinin önemine işaret etti.

Büyüksoy, “Yetişmiş İmam-Hatibi ile, camilere koşmuş cemaati ile, eğitim ve öğretimi ile camiler toplumu imar ve inşa etmelidir. Camilerimiz bu noktada hedefsiz ve gayesiz olmamalıdır. Hedefi ve gayesi olmayanlar ömürlerini boşa geçirenlerdir ve ziyana uğrayanlardır” diye konuştu.

Diğer kurumları da ihmal etmemeliyiz

Caminin dışında diğer faydalı kurumların yapımının da ihmal edilmemesi çağrısında bulunan Büyüksoy, bu konuda şunları söyledi:

“Zira camiler, fabrikalar ve eğitim kurumları milletleri ayakta tutan 3 temel unsuru oluşturur: Cami, dini ve ahlâkı temsil ederken, fabrikalar üretim alanlarını temsil eder. Okullarımız da eğitim ve öğretim kurumlarını temsil eder ki, üniversiteler, hastaneler bu kapsamında değerlendirilir. Bu 3 temel unsura gerekli değeri vermek durumundayız. Evet, ahlâklı ve dindar insanları, fabrikalarda ve üretim mekânlarında çalışan işçileri, okullarda ve üniversitelerde memleketi kalkındırmak için kafa yoran öğretmen ve öğrencileri ile medeni ve çağdaş bir memleket… İşte bütün hedefimiz bunu gerçekleştirmek olmalıdır.”

Kandil Camisi’nin yapılmasında, temelinden açılışına kadar emeği geçen herkesi tebrik ettiğini belirten Büyüksoy, böyle daha nice hayır kurumlarının, ibadethanelerin ve imaretlerin, hayır ve hasenat müesseselerinin yapılması dileğinde bulundu.

Caminin açılışına katılarak ilk Cuma namazının hazzına ortak olan vatandaşlara teşekkür eden Büyüksoy, “Allah ve Peygamber razı olsun. Geçmişinize, ceddinize, ülkemize, milletimize, Yozgat’ımıza ve tüm Müslümanlara Kandil Camimiz hayırlar getirsin inşallah” diye konuştu.

650 bin Liraya maloldu

Yozgat Belediyesi’nin bağışladığı arsa üzerine 6 Mayıs 2010 tarihinde düzenlenen bir törenle temeli atılan ve cuma günü ibadete açılan 6 kubbeli, 2 minareli Kandil Camisi’nde, kadınlar mahfilinde yapılan son düzenlemeyle birlikte, aynı anda 500 kişi namaz kılabilecek.

İç tezyinatı geleneksel Türk İslâm sanatları uygulanarak yapılan ve yaklaşık 650 bin Lira’ya mal olan caminin alt katı ise Kur’ân Kursu olarak hizmet verecek.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: