20 Temmuz 2011 Çarşamba

Çiftçiler, Tarım Müdürlüklerine müracaat edip anız parçalama makinesinden faydalanabilecekler

Yozgat Tarım Müdürlüğü, büyük maddî hasarlara ve can kaybına yol açmasının yanı sıra, tabiatın dengesinin bozularak farelerin çoğalmasına sebep olan anız yangınlarının önüne geçmek için, İl Özel İdaresi tarafından satın alınan 8 adet anız parçalama makinelerini çiftçilerin hizmetine sundu.

Çiftçiler, tarım il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek, anız parçalama makinesini alıp kullanabilecekleri gibi, destekleme projesi kapsamında, hibe desteklerinden yararlanarak, bu makinelere şahıs olarak da sahip olabilecekler.

Çalışmalar geçen yıl başlamıştı

Yozgat Valiliği’nin anız yangınlarından zararları en aza indirmek amacıyla yürüttüğü çalışmalar geçen yıl başlamıştı. Yozgat İl Özel İdaresi bütçesinden Tarım Müdürlüğü’ne tahsis edilen ödenek ile satın alınan anız parçalama makinesi, geçen yıl 22 Eylül’de merkez ilçeye bağlı Musabeyli Köyü’nde çiftçilere tanıtılmıştı.

Köy sakinlerinden Ahmet Yozgatlı’ya ait tarlada yapılan uygulamalı tanıtımda, tarlada hasat sonrasında kalan anız artıkları “anız parçalama makinesi” ile parçalanarak, tarla, toprağı işlemeye için uygun hâle getirilmişti.

Yozgat İl Tarım Müdürlüğü’nün Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürlüğü bünyesindeki teknik elemanlarının nezaretinde yapılan uygulamalı tanıtıma, Musabeyli Köyü ve çevre köylerin çiftçileri de iştirak etmişti.

Anız yangını ölüme bile sebep olmuştu

2010 yılı Ağustos ayında Yozgat’ın Şefaatli İlçesi’nde anız yangınını söndürmeye giden baba oğul, alevler arasında kalmış, baba Osman Kılıçaslan yanarak hayatını kaybederken oğlu Bulut Kılıçaslan’ın ise el, kol ve vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluşmuştu.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: