30 Temmuz 2011 Cumartesi

Belediyeler yatay geçişi abartınca
Bakanlık işçi atamalarını durdurdu

Pilot il seçilen Yozgat’ta 936 işçiden 500’ü, Kırıkkale’de bin 83 işçiden 715’i, Çankırı’da 450 işçiden 250’si okul ve karakollara gönderildi. Yozgat’ın Yenifakılı Belediyesi 48 işçiden 46’sını gönderdi.

Hükümet, Torba Yasa’ya bir madde ekleyerek belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçilerin okullara ve karakollara gönderilmesine imkân verdi. Ancak pilot bölge olarak seçilen Yozgat, Kırıkkale ve Çankırı’da işçilerin yarıdan fazlası okul ve karakollara gönderilince İçişleri Bakanı Şahin uygulamayı askıya aldı. Yeni düzenleme yapılması bekleniyor.

Bakanlık, istismara dur dedi

Belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçilerin okullara ve karakollara gönderilmesini öngören düzenleme birçok sıkıntıyı beraberinde getirdi. Kimi belediyeler, ellerindeki işçinin tamamına yakınını okullara ve karakollara göndermeye kalkıştı. Belediyeler, ellerindeki işçiyi gönderip hizmet alım sözleşmesi yaparak taşeron şirketlerle anlaşma yoluna gidiyor.

Örneğin pilot il seçilen Yozgat’ta 936 işçiden 500’ü, Kırıkkale’de 1.083 işçiden 715’i, Çankırı’da 450 işçiden 250’si okul ve karakollara gönderildi. Yozgat’ın Yenifakılı Belediyesi 48 işçiden 46’sını gönderdi.

Bu durum İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakan İdris Naim Şahin, 22 Temmuz’da gönderdiği genelge ile uygulamayı şimdilik askıya aldı. Sistemin adil çalışma yapılabilmesi için düzenleme yapılacağını duyurdu.

Çok sayıda belediye, çalışanların maaşlarını zamanında ödeyemiyor. Birçok belediye ise personel maaşlarını ödeyebilmek için diğer hizmetlerini aksatıyor. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla düzenleme yapan hükümet ‘Torba Yasa’ya bir madde ekleyerek belediyelerdeki ihtiyaç fazlası işçilerin okullara ve karakollara gönderilmesine imkân verdi.

Buna göre belediyeler norm kadro fazlası işçiler ile norm kadro içerisinde olmasına rağmen ihtiyaç fazlası olan işçileri gönderebilecek. Ancak uygulamada sorunlar yaşanmaya başlandı. Belediye başkanları, kadrolu işçileri gönderip yerlerine şirket çalışanlarını tercih ediyor. Bunun sebebi ise şirket çalışanlarının az maliyetli olması. Yaşanabilecek bu ve benzeri sıkıntılar sebebiyle yasanın yürürlük tarihi 1 Ağustos’a ertelendi.

Ancak erteleme öncesinde pilot bölge seçilen 3 ilde bin 465 işçi, okul ve karakollara gönderildi.

Belediye işçilerinin gönderilmesiyle belediyelerin maaş yükü hafifliyor. Ancak gönderdiği işçilerin yerine hizmet alım sözleşmesiyle şirket aracılığıyla yeni işçi alması durumunda devletin yükü katlanıyor. Bu durumda hem devlet, okul ve karakollara giden işçiye maaş ödüyor hem de işçilerin gönderilmesi sonucu belediyelerde oluşan boşluğu doldurmak için alınan şirket işçilerine maaş ödüyor.

Sıkıntıları dikkate alan İçişleri Bakanı Şahin, 22 Temmuz’da bir genelge yayımlayarak 1 Ağustos’tan itibaren ‘oldubitti’ yaşanmasının önüne geçti. Genelgede uygulama ile ilgili birçok tereddüt oluştuğu, bu tereddütlerin giderilmesi için uygulanacak ilke ve esasların belirleneceği, bu esasların yeni bir genelge ile duyurulacağı belirtildi.

Valilikler ile belediyelere gönderilen genelgede ihtiyaç fazlası işçilerin belirlenmesinin ve diğer kurumlara gönderilmesinin askıya alınması talimatı verildi.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, uygulamanın suistimale dönüştüğünü belirterek, acilen bu durumun önüne geçilmesini, aksi takdirde belediyelerde kadrolu işçi kalmayacağını söyledi.

(Kaynak: zaman.com.tr)

Hiç yorum yok: