30 Mart 2011 Çarşamba

Ergenekon savcılarının görev yerleri değişti
Bekir Bozdağ: Değişiklik yanlış olmuştur

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, yeni adli yargı kararnamesini yayınladı. Kararname ile 128 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.

Eski Yozgat Belediye Başkanlarından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, yapılanın ‘yargısal bir işlem’ olduğunu belirterek, ‘yargı siyasallaşıyor’ tartışmasına yol açmamak için yorum yapmaktan kaçındığını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ise, devam eden davada savcı değişiminin süreci olumsuz etkileyeceğini ileri sürerek, “Mahkeme kararlarının üzerine şaibe düşebilir” dedi.

Ergenekon savcılarının yeni görev yerleri

HSYK’nın yayınladığı kararname ile kamuoyunda adı gündemde olan hakim ve savcıların görev yeri değişti. Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, İstanbul’a Başsavcı Vekili olarak atandı. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ise İstanbul Başsavcısı oldu.

Adı gündemde olan savcılardan Fikret Seçen de İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı.

Atamayı değerlendiren Zekeriya Öz, “Herhangi bir talebim olmadı, beklemiyordum” açıklamasını yaptı.

Çiçek: Yapılan yargısal bir işlem

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün İstanbul Başsavcı Vekilliğine atanmasına dair soruya, işlemin hukuka göre yapıldığını belirterek, bunun siyasîlere sorulmasının ‘yargı siyasallaşıyor’ tartışmasına yol açacağını ifade etti. Yapılanın yargısal bir işlem olduğunu vurgulayan Çiçek, görev yapanlar arasında bir değişim olduğunu kaydetti.

Bozdağ: Değişiklik yanlış olmuştur

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon savcılarının görev yerlerinin değiştirilmesi konusunda, “Savcı Öz’ün rızası olmadan yapıldıysa doğru olmamıştır. Savcıların talebi olmadan değişiklik yanlış olmuştur” dedi. Devam eden davada savcı değişiminin süreci olumsuz etkileyeceğini ifade eden Bozdağ, HSYK, elinde olan yetkiyi doğru kullanmamıştır. Devam eden kovuşturma ve soruşturma sürecini olumsuz etkileyebilir. Mahkeme kararlarının üzerine şaibe düşebilir. Yargılama sürecinde HSYK’nın tasarrufta bulunma yetkisi yoktur” diye konuştu.

Okur: Görev değişikliğinin eleştirilerle ilgisi yok

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, “Zekeriya Öz hakkındaki verilen kararların devam eden soruşturmalar ve bu kapsamda gündeme gelen eleştirilerle bir ilgisinin olmadığını söyledi. Okur, “Savcı Öz’ü İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili yapınca otomatikman özel yetkileri kaldırmak zorunda kaldık” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına atanan Turan Çolakkadı’ya güvenli bir ekip gerektiğini ifade eden İbrahim Okur, “Savcı Öz’ü ve Seçen’i bu sebeple Başsavcı Vekili yaptık” dedi. Okur, özel yetkilerin Zekeriya Öz yerine neden Fikret Seçen’e verildiğine de açıklık getirdi. Okur, Fikret Seçen’in Savcı Öz’den ‘daha kıdemli olduğu için’ özel yetkilerin kendisine verildiğine ifade etti.

Ergenekon davasına kim bakacak?

İbrahim Okur, Ergenenon davasına bakacak savcı ve ekibinin Turan Çolakkadı ve Fikret Seçen tarafından belirleneceğini ifade etti. Bundan sonra Fikret Seçen’in soruşturmalarda daha ön planda olacağını söyledi.

Hiç yorum yok: