29 Mart 2011 Salı

BBP Genel Başkanı Topçu, 3 çocuğun
katil zanlısının idam edilmesini istedi

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, 2009 yılı Kurban Bayramı’nda Kayseri’nin Talas İlçesi’nde kaybolan 3 çocuğu öldürüp Yozgat’ta toprağa gömdüğü ortaya çıkan Uğur Veli Gülışık’ın idam edilmesini istedi.

İdam cezasının yeniden uygulanması için referanduma gidilmesi teklifinde bulunan Topçu, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Meclis’e sesleniyoruz; idamı kaldırdınız. Canınız sıkıldıkça referanduma gidiyorsunuz. İdamın geri getirilmesini de millete sorun” dedi. Topçu, Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda imza kampanyası başlattı.

BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu’nun “İdam cezası yeniden uygulamaya konulsun” teklifi, konunun siyaset ve hukuk camiasında yeniden tartışılmaya başlanmasına sebep oldu.

Anayasa Komisyonu’nun AK Partili Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, idam cezasını öteden beri savunduğunu ancak tekrar uygulanmasının imkânsız olduğunu söyledi. Kuzu, “Bizim dönemde af çıkmaz. Bu dönem, başka dönem, AK Parti olduğu sürece af çıkmaz” dedi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ise, bir muhabirin sorusu üzerine, “Vicdanlar tersini söylese de idamın geri gelmesi zor görünüyor” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TBMM’de bir sergi açılışında bir muhabirin sorusu üzerine, “İdam cezasıyla ilgili, Anayasa kaldırdı, neden tekrar gündeme geldi? Onun cezası bir tek idamla mı karşılanır. Ben ondan emin değilim” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Hakkı Suha Okay da, Meclis’te yaptığı değerlendirmede, idam cezasının geride kaldığını ve bugünün konusu olmadığını belirterek, “Birileri gündeme gelmek için bunu ortaya attı. Artık böyle bir durum söz konusu değildir” diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise, “Tercihimizi milletin değerlerinden yana yaparız. Hükümet ivedilikle tavrını ortaya koysun” dedi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, TBMM’de grup toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “İdam cezası devlet eliyle işlenen bir cezadır. İdam cezasının telafisi yoktur” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ersan Şen, HaberTürk televizyonunun canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, kendisinin idam cezasının uygulanması taraftarı olduğunu ancak Türkiye’de idam cezasının uygulanmasının teknik olarak mümkün olmadığını söyledi.

Prof. Şen, “Türkiye, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi’nin olağan dönemde 6. Ek Protokolü, olağanüstü dönemlerde de 13. Ek Protokolü ile ölüm cezasını, bizde bilinen adıyla idam cezasını yürürlükten kaldırdı. Ceza verilebilirse de, yani bir an için (idam cezasının geri) getirildiğini düşünseniz bile, bunun infazı mümkün değil. 13 numaralı protokolde belirtilen açık hüküm budur” diye konuştu.

(Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: