18 Şubat 2011 Cuma

Prof. Acun: Erzurum Valisi Hasan Hayri Paşa’nın Yozgat’taki konak hamamı restore edilmeli

Prof. Dr. Hakkı Acun, Yozgat’ın kurucularından Çapanoğlu ailesinin damadı Erzurum Valisi Hasan Hayri Paşa tarafından yaptırılan konaktan geriye kalan hamamın restore edilmesini istedi.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Acun, yaptığı açıklamada, Aşağıçatak Mahallesi’nde eski bir konağın yıkılması sonucunda ortaya çıkan hamam kalıntısıyla ilgili yaptığı araştırmada, yıkılan konağın Çapanoğlu ailesinin damadı olan dönemin Erzurum Valisi Hasan Hayri Paşa’ya ait olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Bugün çevresinde yeni yapıların, çok katlı binaların bulunduğu, ortadaki tarihî yapı ev hamamı kalıntısının iç duvarlarında çok farklı duvar işlemelerinin bulunduğunu ifade eden Acun, binanın mevcut hâliyle de olsa restore edilip Yozgat’a kazandırılması gerektiğini söyledi.

Acun, “Önceki yıllarda yapılan başvuru sonucunda oldukça farklı ve özel olan ev hamamı kalıntısı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Mahalle arasında, çocukların oyun oynadığı bir bölgede kalan bu yapının aslına uygun restore edilip, Yozgat turizmine kazandırılması gerekir” dedi.

Ali Efendi Camisi’nin 200 metre yakınında bulunan tarihî bina hakkında yeterli bilgi mevcut kaynaklarda bulunmuyor. Ancak Yozgat Müzesi tescil kayıtlarında Çapanoğlu Ailesi’ne ait olduğu bilinen yapının, geniş bahçeli, mermer havuzlu büyük bir konağın içerisinde, konağa gelen “Tanrı Misafirleri”nin yıkanıp, temizlenmesinde kullanılan “Konak Hamamı” kalıntısı olduğu kaydı bulunuyor.

Bugün dev konaktan geriye kalan konak hamamında, dönemin izlerini taşıyan motifler bulunuyor. (Kaynak: haber3.com)

Hiç yorum yok: