10 Şubat 2011 Perşembe

OSTİM’de ölen işçilerin ailelerine ev verilecek

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, patlamalar sonucu hayatını kaybeden dar gelirli ve ihtiyaç sahibi işçilerin ailelerine ev verilmesi ve yaralananlar için de maddî yardımda bulunulması kararı aldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in verdiği öneri üzerine alınan karar, görüşünün alınması için Hukuk ve Tarifeler Komisyonu’na gönderildi. Önergeye CHP ve MHP’li üyeler de destek verdi.

Ankara’da kısa adı OSTİM olan Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 Şubat’ta meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçilerden Deniz Demirbaş, memleketi Yozgat’ın Büyükmahal Köyü’nde gözyaşları arasında toprağa verilmişti.

Patlamanın sebebi, süresi geçmiş oksijen tüpleri mi?

Ankara sanayi bölgesindeki OSTİM ve İvedik patlamalarının ardındaki sır perdesi aralanıyor. 20 kişinin hayatını kaybettiği faciayı aydınlatmak amacıyla toplanan delillerin kriminal incelemesinde ilginç bulgulara ulaşıldı. Geçtiğimiz perşembe günü meydana gelen patlamadan sonra enkazda yapılan incelemede 1981 model oksijen tüplerine ait parçalar bulundu. Uzmanlar, oksijen tüplerinin kullanım süresinin 5 yıl olduğuna dikkat çekiyor.

Savcılık, kriminal inceleme amacıyla kimya ve makine mühendislerinden bilirkişi heyeti oluşturdu. Ankara Emniyet Bomba İmha Müdürlüğü ekipleri de olay yerinde TNT benzeri patlayıcı maddeler olup olmadığına bakıyor. Elde edilen deliller, TÜBİTAK'ta incelemeye alındı. Patlamaların yaşandığı işletmelere oksijen tüpü satan firmanın irsaliye kayıtlarının incelenmesi sonucunda da önemli veriler elde edildi. Oksijen tüpünün Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi Fabrikası'na patlamanın yaşandığı gün teslim edildiği belirlendi. Saat 19.30 sularında patlamanın gerçekleştiği Netsan şirketine ise oksijen tüpünün patlamadan bir gün önce, 2 Şubat tarihinde teslim edildiği ortaya çıktı.

Gaz firmasının aynı partide 100 işletmeye daha oksijen tüpü dağıtması üzerine bu firmalar uyarıldı. Ayrıca sadece ikinci patlamayla ilgili 30'a yakın kişinin bilgisine başvuruldu. İvedik'te, patlamadan etkilenen 4 işyeri ise kapatıldı.

Soruşturma kapsamında polis sadece ikinci patlamayla ilgili bugüne kadar 30'a yakın kişinin bilgisine başvurdu. İvedik Organize Sanayi'de ikinci patlamadan etkilenen 4 işyeri ise soruşturma süresince kapatıldı. Savcılığın kamu kurum ve kuruluşlarının OSTİM'deki işletmelerin denetiminde ihmali olup olmadığını da soruşturduğu öğrenildi. Bu amaçla savcılık önümüzdeki günlerde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ankara Sanayi Odası gibi kurumların yetkililerinin de bilgisine başvuracak.

Bu arada OSTİM'deki patlamaların kaçak mazot üretiminden kaynaklandığı iddiaları üzerine, polise ihbar hattı susmadı. Benzer patlamaların yaşanmamasını isteyen vatandaşlar onlarca kaçak mazot ihbarı yaptı. İki işyerine baskın yapan Mali Şube ekipleri ihbarı doğrulayacak herhangi bir bulguya ulaşamadı.

(Kaynak: zaman.com.tr)

Hiç yorum yok: