Geçen sene, dönemin Yozgat Valisi Amir Çiçek ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli’nin daveti üzerine Yozgat’a gelen Türkiye aşığı Tatsuya Yamamoto, dün evinde spor yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu 49 yaşında hayatını kaybetti.
Öğretim görevlisi Doç. Dr. Gonca Telli ile evli ve bir kız çocuğu babası olan Tatsuya Yamamoto, 1986 yılından bu yana “ikinci ülkem” dediği Türkiye’de yaşıyordu. Yamamoto, 1995’ten bu yana çalışmalarını Tago Mimarlık kurucu üyesi olarak İstanbul’da sürdürüyordu.
Türkiye âşığı Japon Mimar Yamamoto öldü
Japon ve Türk mimarisinin önde gelen isimlerinden Tatsuya Yamamoto, 18 Aralık 2010 Cumartesi akşamı evinde spor yaparken geçirdiği kalp krizi sonucu 49 yaşında hayatını kaybetti.
Öğretim görevlisi Doç. Dr. Gonca Telli ile evli ve bir kız çocuğu babası olan Tatsuya Yamamoto, meslek hayatı boyunca gerçekleştirdiği birçok ulusal ve uluslararası önemli proje ile tanınıyordu. Meslektaşı Gökhan Aktan Altuğ ile kurduğu TAGO Mimarlık ile birçok önemli projeye imza atan Tatsuya Yamamoto, Mimar Sinan Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde de öğretim görevlisi olarak Türk mimarlığına büyük katkılarda bulunmuştu.
1961 yılında Japonya’da doğan Tatsuya Yamamoto, 1983’te Tokyo’da Shibaura Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Japonya’da, Fransa’da ve Türkiye’de üç ayrı yüksek lisans yapan Yamamoto, 1986 yılında ise “ikinci ülkem” dediği Türkiye’ye yerleşti. Yamamoto, 1987-1990 yılları arasında, Mimar Sinan Üniversitesi’nde, 1991-1995 yılları arasında da Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu süre içinde Japonya, Türkiye hükümeti, UNESCO adına çeşitli projeler yöneten Tatsuya Yamamoto’nun, Japonya, ABD ve Avrupa’da uygulanmış çeşitli eserleri bulunuyor. 1995’ten bu yana çalışmalarını meslektaşı Gökhan Aktan Altuğ ile birlikte İstanbul’da kurduğu TAGO Mimarlık’ta sürdüren Yamamoto, profesyonel mimarlık hayatında çeşitli ulusal ve uluslararası projelere imza attı.
Kendi ülkesi gibi sevdiği Türkiye için pek çok hizmette bulunan, gerek ürettiği nitelikli projelerle, gerekse verdiği akademik eğitimlerle Türkiye mimarlığına büyük katkılarda bulunan Tatsuya Yamamoto’nun, yurt içi ve yurt dışında yayınlanmış Türkiye ve mimarlıkla ilgili çeşitli yazıları bulunuyor. Entelektüel ve meslekî birikiminin yanı sıra sıcak ve sempatik, pozitif kişiliği ile de çevresi ve mesai arkadaşları tarafından çok sevilen Tatsuya Yamamoto’nun genç yaşta hayatını kaybetmesi, mimarlık dünyasını yasa boğdu.
Yamamoto’nun tamamlanmış ve devam eden projelerinden bazıları şöyle:
Ser Plaza. Kütahya Adliyesi, Eskişehir Adliyesi, Sarkuysan İş Merkezi, Kavacık Gülsan İş Merkezi Dündar İnşaat Incıty, Dündar İnşaat Rumelifener Istanblue,Albaraka Ofis Binası,Güneri İnşaat Ikebana,
Tatsuya Yamamoto’nun cenazesi, Üsküdar Altunizade’deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camisi’nde yarın öğle namazını müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından, Çengelköy Mezarlığı’na defnedilecek.
Geçen sene Yozgat’a gelmişti
Yozgat’ın şehir planlaması, 2009 yılı Mart ayında dönemin Yozgat Valisi Amir Çiçek’in öncülüğünde düzenlenen bir toplantıyla masaya yatırılmıştı.
Yozgat Valiliği ve Bozok Üniversitesi’nin davetlisi olarak Yozgat’a gelen Japon Mimar Tatsuyo Yamamoto, Yozgat’ın şehir planlamasına yönelik eleştirilerini ve tavsiyelerini dile getirmişti Yamomoto, şehirleşmeden dolayı, şehrin tarihî yapısının kapandığına dikkat çekmişti.
Yamamoto, Vali Çiçek, Rektör İnci Varinli ve AK Parti Yozgat Milletvekili Abdülkadir Akgül ile Sarıkaya İlçesi’nde yaptıkları toplantıda, “Bana kalırsa, TOKİ yanındaki bölgeye orman projesi çizelim; yüzme havuzu, tenis kortu koyalım” teklifinde bulunmuştu.
(Yozgat Muhabir)
1 yorum:
Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
Yorum Gönder