28 Kasım 2010 Pazar

Som Petrol’ün, İran doğalgazını Avrupa’ya taşıma projesine izin çıktı; hat Yozgat’tan da geçecek

Yozgat Muhabir’in 26 Temmuz 2010 tarihinde gündeme getirdiği ‘İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması’ projesi için İran’ın Türkiye’den beklediği izni aldığı öğrenildi. Projede bir değişiklik yapılmazsa, İran gazını Avrupa’ya taşıyacak olan boru hattı Yozgat’tan da geçecek.

Boru hattı, İran’ın Bazargan şehrinden başlayıp Ağrı, Erzurum, Erzincan, Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Edirne’yi kat edecek, Yunanistan üzerinden Almanya’ya ulaşacak.

Avrupa pazarına İran gazını bir Türk şirketi olan Som Petrol AŞ’ye ait Turang Taşımacılık götürecek. Radikal’in haberine göre, İran Petrol Bakan Yardımcısı Cevat Oji, dün “Türkiye’den gaz nakli için izni aldık” açıklaması yaparken, bu sözleriyle Turang Projesi’ni kastettiği öğrenildi. Türkiye ise yıllık 40 milyar metreküplük İran gazının geçişine ev sahipliği yaparak transit geçiş ücreti alacak. Projenin ortakları yılda 5 milyar dolar gelir elde edecek.

Sıtkı Ayan’ın sahibi olduğu Som Petrol ile İran Millî Petrol Şirketi’nin ortaklığında hayata geçecek Turang Projesi, İran-Türkiye-Yunanistan-İtalya-Avusturya-Almanya güzergâhını takip edecek. Taşıma belgesini de alan şirket, gaz nakli için 25 milyar Euro harcayacak. Kulislerde Alman RWE’nin de projeye dahil olduğu konuşuluyor.

(Yozgat Muhabir / radikal.com.tr)

Hiç yorum yok: