15 Ekim 2010 Cuma

Yozgat’ta Türkmenistan rüzgârı

Yozgat Belediyesi, çeşitli etkinliklerin yer aldığı Türkmenistan programı düzenledi. Program çerçevesinde, Türkmenistan’ın millî şairi Mahtumkulu Firagî’nin büstü açıldı, ayrıca Türkmenistan konulu fotoğraf sergisi ile konferanslar düzenlendi. Etkinliklere, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Maksat Dövletsahedov da katıldı.

Bilge şair Mahtumkulu’nun büstü açıldı

18. Yüzyıl’da Türkmenistan’da yaşamış bilge şair Mahtumkulu Firagî’nin büstü, Yozgat Belediyesi tarafından Çapanoğlu Kent Parkı’nda, Mustafa Yıldızdoğan’ın Türkiyem isimli şarkısı çalınarak törenle açıldı.

Mahtumkulu Feragî’nin büstünün açılış törenine, Vali Necati Şentürk, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Maksat Dövletsahedov ve Büyükelçilik görevlileri, AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek, Belediye Başkanı Yusuf Başer, aynı ismi taşıyan AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve vatandaşlar katıldılar.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, törende yaptığı konuşmada, Türk Milleti’nin köklü bir geçmişe ve çok zengin kültürel mirasa sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bu gün burada büstünün açılışını yaptığımız, 18. yüzyılda yaşamış ünlü Türkmen bilgini ve şairi Mahdumkulu, Türkmen kültürü ve sosyal yaşamında büyük izler bırakan, fikir ve düşünce dünyasının akıl hocası olarak bilinen bilge kişidir. Büyük ozan Mahdumkulu’nun Kent Parkımızda büstünü yaptırmanın onurunu yasıyoruz. Birçok ülkede Mahdumkulu’nun büstü ve heykeli bulunuyor; ancak ülkemizde bu büst ilk olarak ilimizde yapılmıştır.”

Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi Maksat Dövletsahadov da, Mahtumkulu’nun Türkiye’deki ilk büstünün açılmış olmasından mutluluk duyduklarını belirterek, katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Vali Necati Şentürk ise, “Anadolu kapılarının Türklere açılmasından hemen sonra Oğuzların Bozok kolunun Türkmenleri, Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından getirilip buraya yerleştirilmiştir. Türkmenistan’daki Türkmen kardeşlerimizle var olan dil birliği, kültür birliği, din birliğine ilâve olarak bir de aynı soydan gelme soy birliğimiz de vardır. Onun için Mahtumkulu’nun bu güzel büstünün Yozgat’ta açılması bence manidar ve çok anlamlıdır” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Konferans Salonu’nun fuayesinde, “Eser Saka Türkistanlı’nın objektifinden Türkmenistan’dan Esintiler” konulu fotoğraf sergisi, açıldı.

Konferans Salonu’nda da, Doç. Dr. Bedri Sarıyev “Ebedi Mirasımız”, Prof. Dr. Reşat Genç “Bozok’ta Türkmen Bey ve Oymakları”, Hüseyin Yücel de “Anadolu Türkmenlerinin Gönlündeki Mahtumkulu” konulu konferans verdiler. (Yozgat Muhabir)

Hiç yorum yok: