24 Ağustos 2010 Salı

Yozgat’ta yılda 392 bin ton bal üretiliyor

Yozgat’ta geçimini arıcılıkla sağlayan 300 kişi, toplam 23 bin 63 arı kovanında yılda 392 bin ton bal üretiyorlar.

Yozgat’ta arıcılığı geliştirmek ve verimi artırmak için Tarım İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, birlikte arıcılık kursları düzenliyor. Arıcılığı teşvik amacıyla ayrıca, Arıcılar Birliği’ne kayıtlı üreticilere kovan başına 6 lira destek ödemesi yapılıyor.

Yozgat İl Tarım Müdürü Ünal Koçak, 2005 yılında 260 çiftçinin 18 bin 222 kovanla arıcılık yaptığını belirterek, 2009 yılı itibariyle 300 kişinin arıcılık ile geçindiğini, bu çiftçilerin 23 bin 63 arı kovanına sahip olduklarını bildirdi.

Bal üretiminin 2005 yılında 310 bin ton iken 2009 yılı sonu itibariyle bu miktarın 392 bin tona ulaştığının altını çizen Koçak, il genelinde bal üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizdi. Ünal Koçak, “Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile birlikte arıcılık kursları düzenlenmektedir. Bu yıl içerisinde il merkezinde 3 adet kurs açılmıştır. Arıcılığı teşvik amacıyla Arıcılar Birliğine kayıtlı üreticilerimize kovan başına 6 lira destek ödemesi yapılmaktadır” dedi.

Ünal, Yozgat’ta balın pazarlanması konusunda kısmen sorun bulunduğunu belirterek, pazar ve diğer üretici sorunlarının çözümlenmesi için çiftçilerin üretici örgütlerine kayıt yaptırıp, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun üretim yaparak, markalaşmaya yönelik çalışmaları hayata geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

Hiç yorum yok: