28 Ağustos 2010 Cumartesi

Yozgat TSO’da “Kapatıyoruz” toplantısı

Şehir dışından gelen ucuz ev eşyaları yok satınca, Yozgat TSO, mobilyacı esnafı toplantıya çağırdı. Toplantıda, defolu ürünlerin sağlam ürün gibi satılarak vatandaşların kandırıldığı iddia edilirken, bu şekildeki günübirlik satışların haksız rekabete sebep olduğu vurgulandı. Mobilyacı esnafı, günübirlik satışların Vergi Dairesi tarafından kontrol edilmesini istedi.

“Kapatıyoruz” sloganıyla çeşitli illerde ellerindeki mobilya ürünlerini ve ev eşyalarını üçte bir fiyatına satışa sunan mağazanın malları Yozgat’ta büyük bir izdiham içinde kapış kapış satılınca, bu durumun Yozgat’taki mobilya esnafı üzerindeki etkilerini ve alınabilecek tedbirleri müzakere etmek üzere, Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) dün bir toplantı düzenledi.

Özışık: Haksız rekabet

TSO Başkanı Metin Özışık, TSO’da düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Yozgat’a gelerek günübirlik mağaza açan yabancı firmaların haksız rekabete sebep olduğunu ileri sürdü. Özışık, “İl dışından gelip Yozgat'a günü birlik mağaza açan firmalar, vatandaşlara defolu ürün satarak hem vatandaşı mağdur ediyor, hem de şehrimizdeki esnafların satışını engelleyerek haksız rekabete neden oluyor. Bu yüzden bu gibi günübirlik mağaza açacak firmalara karşı artık daha da dikkat etmeliyiz” dedi.

Toplantıda söz alan bir esnaf, Yozgat’a 1 günlüğüne gelip satış yapan bu mağazanın ellerindeki defolu ürünleri sağlam ürün gibi göstererek sattıklarını iddia ederek, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımız da kandırıldıklarından habersiz ucuz diye ilgi gösteriyorlar. Daha sonra mağaza ilimizden ayrıldığı gün ürünlerin bozuk veya defolu olduğunu anlıyorlar; ama iş işten geçmiş oluyor, yapacak bir şey kalmıyor ve böylelikle olan vatandaşımıza oluyor.”

Vergi Dairesi denetim yapıyor mu?

Toplantıda, “Kapatıyoruz” mağazasında satılan ürünlerin karşılığında müşterilere fiş verilip verilmediğinin Vergi Dairesi tarafından kontrol edilmesi istendi. Bu talep, bir esnaf tarafından şöyle dile getirildi:

“Bu mağazalar, alışverişler çok kalabalık olduğu için bir ürüne fiş keserken 10 tanesine kesmiyor. Bunu kontrol edecek olanlar ise vergi dairesi görevlileridir. Vergi dairesi görevlilerinin, yapılan alışverişleri çok iyi takip etmeleri gerekiyor. Geçen haftaki açılan günübirlik mağazada izdiham yaşandığı ifade ediliyor. Burada herhangi bir kontrol yapılıp yapılmadığını da bilmiyoruz. Ama bu gibi firmalara daha dikkat edilmesi gerekir.”

Çaylak: Birlik olunmazsa Yozgat’ı daha çok çarparlar

Yozgat’ın günlük gazetelerinden Yeni Ufuk gazetesinin sahibi Bekir Çaylak, “Esnafın bana göre derdi yok” başlıklı yazısında, TSO’nun alelacele düzenlediği toplantıya mobilyacı esnafının gereken ilgiyi göstermediğini ifade etti.

Toplantıyı takip eden basın mensuplarının, toplantıya katılan esnaflardan daha fazla olduğuna işaret eden Çaylak, şöyle yazdı:

‘Kapatıyoruz’ sloganı ile bir işletme dışarıdan gelip mobilya satışı yapacağı güne kadar bir kimsenin kılı kıpırdamamış, firma getirdiği malları tüketmiş, yenilerini getirmeye devam ederken, bizim arkadaşlarımız ‘ne oluyoruz’ demeye başlıyor. Daha sonra durumu kurtarmak durumunda kalan TSO yönetimi ise, duyarlı esnafları toplantıya davet etmek kaydıyla görevini yerine getiriyor. Fakat toplantıya gelen esnaf sayısı maalesef bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az sayıdadır.

Bugün yaşananlardan mobilyacılar rahatsız, yarın yaşanacaklardan konfeksiyoncular rahatsız olacak. Birlik ve beraberlik olmadığı müddetçe bu rahatsızlıklar olmaya devam ederken, Yozgat’ı da birileri çarpmaya devam edecek.” (Yozgat Muhabir)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

adamlar açmadan "kapatıyoruz" diye satış yaptılar kimse bişey demedi, demez de.. defolu dedikleri ürün, kendi sattıklarından kat kat daha iyi ve çok daha uygun.. ee biz yozgatlı olarak yozgatlıdan alışveriş yapalım da yozgatlı da bizi keriz durumuna düşürmesin. 10 liralık malı 100 liraya satmasın demi? satarsa ne olur? şehirdışından gelip yozgata iş yeri açanlar kazanır! mesela kastamonu pide salonu, mesela zeytinburnu ucuzluk, mesela.... mesela...