29 Ağustos 2010 Pazar

Okuyucu eleştirilerine açıklama

Sürur Öztürk / Yozgat Muhabir

Bu gün, 2 haberimize isimsiz olarak gönderilen ancak yayınlamadığımız 2 okuyucu yorumu hakkında açıklama yapacağız.

Birinci okuyucu yorumu, “AA düzeltme yayınlayacak mı?” başlıklı haberimize gönderilmiş. Söz konusu haberimizde, Merhaba Yozgat gazetesi yazarı Orhan Kalabalık’ın, Anadolu Ajansı’nın (AA) “Yozgat’ta bal üretimi artıyor” başlıklı haberinde, üretilen bal miktarları için kullanılan rakamlarda yanlışlıkla, “bin kilogram” ifadesi yerine “bin ton” ifadesi kullanıldığını ileri sürdüğü belirtiliyordu.

Haberimizde Kalabalık’ın, “ ‘310 bin kg’ ifadesi yanlışlıkla ‘310 bin ton’ olarak yansımış. Böyle olunca da ortaya inanılmaz bir rakam çıktı” diye yazdığını kaydettikten sonra, “AA Yozgat Temsilciliği’nden açıklama bekleniyor” notunu düşmüştük.

İsimsiz okuyucu, haberdeki rakamlarda yanlışlık olduğunu belirtmemize rağmen, daha önce yayınladığımız “Yozgat’ta yılda 392 bin ton bal üretiliyor” başlıklı haberdeki rakamları hâlâ düzeltmediğimize dikkat çekerek, “Ee siz de düzeltmemişsiniz?” diye eleştiride bulunmuş.

Evet, henüz düzeltmedik; ama dikkatsizliğimizden, umursamazlığımızdan ya da unuttuğumuzdan değil. Malûm, ulusal haber ajansları, servise koydukları haberde bir yanlışlık olduğunu fark ettikleri zaman, “Düzeltme” başlığıyla, aynı haberi düzeltilmiş hâliyle yeniden servise koyarlar. “Düzeltme” başlıklı haberi gören haber editörleri de hemen haberi inceler ve aynı düzeltmeyi kendileri de yaparlar. Fakat, Anadolu Ajansı henüz bir “Düzeltme” yayınlamadı. Bu sebeple bekledik. Yozgat Tarım İl Müdürlüğü’nden de bu konuda bir açıklama yapılmadı. Anlaşılan, bizim Tarım İl Müdürlüğünü arayıp, doğru rakamları öğrenmemiz gerekiyor. Rakamların doğrusunu öğrenecek ve haberdeki rakamlar yanlışsa, düzelteceğiz. Okuyucumuzun yorumu bu sebeple yayınlanmamıştır. İlgisine teşekkür ediyoruz…

İkinci bir isimsiz yorum da, “Alıçlı Köyü’ndeki evinde ölü olarak bulunan kadını, 15 yaşındaki oğlu nacakla başına vurarak öldürmüş” başlığıyla yayınladığımız habere gönderilmiş.

Bu okuyucumuz, bu haberden önce yayınladığımız “Çekerek Alıçlı Köyü’nde cinayet şüphesi” başlığıyla yayınladığımız haberde “Kadının öldürülmüş olabileceği belirtiliyor” diye yazdığımızı hatırlattıktan sonra, şu eleştiride bulunmuş:

“Madem kafasına nacakla vurularak öldürülmüş, o halde öldürülmüş olduğu apaçık ortada değil miydi de öldürülme ihtimali üzerinde duruldu? Çok saçma…”

“Saçma” gözüken bu ifade farklılığının sebebi şu: “Kadının öldürülmüş olabileceği belirtiliyor” diye yazdığımız haberi, henüz şüpheli şahsın sorguya alındığı ve mahkemede suçunu itiraf edip tutuklandığı bilgisi bize ulaşmadan önce yayınlamıştık. Sonraki haber ise, olay büyük ölçüde aydınlandıktan sonra yayınlanmış bir haber. İlk haberde “Kadının öldürülmüş olabileceği belirtiliyor” diye yazıp, ikinci haberde “Alıçlı Köyü’ndeki evinde ölü olarak bulunan kadını, 15 yaşındaki oğlu nacakla başına vurarak öldürmüş” diye yazmamızın sebebi bu. Okuyucumuzun yorumu bu sebeple yayınlanmamıştır. Bu gibi ayrıntıların daha kolay anlaşılması için, haberlerimizin altına, yayınlandığı saati de kaydetmeyi deneyeceğiz. Okuyucumuzun ilgisine teşekkür ediyoruz…

Okuyucularımızın haberlerimize ve köşe yazılarımıza yönelik eleştirilerinden çok büyük bir memnuniyet duyduğumuzu, her eleştiriyi dikkate alıp incelediğimizi belirtir, bazı okuyucularımızın da başlarının “Kalabalık” olmasına rağmen Yozgat Muhabir’e zaman ayırmalarından dolayı teşekkür ederiz. Yeni eleştirilerinizi bekliyoruz… Selâmlar…

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: