29 Ağustos 2010 Pazar

Doğduğu gün ölen cep telefonu imparatoru Yozgatlı “Çılgın John” Mustafa İlhan’ın hikâyesi

Sürur Öztürk

Daha önce duymamıştım, yeni öğrendim. Öğrendiğimde de epeyce geç kaldığımı anladım.

Mustafa İlhan, Avustralya’nın en büyük mobil şirketi “Crazy John’s”un yani “Çılgın Conlar”ın sahibiymiş. BRW adlı derginin her yıl düzenlediği “40 yaş altı zenginler” listesinde üç kez ‘en zengin’ unvanını almış. 300 milyon dolarlık servetiyle 700 kişiye istihdam sağlayan “Çılgın John”, Avustralya’daki Türklerin gururu olmuş...

1965 Yozgat doğumluymuş. İstanbul Yozgatlı Dernekler Federasyonu’nun “Dünya Yozgatlılar Günü” olarak kutladığı 23 Haziran’da doğmuş. “Öğrendiğimde epeyce geç kaldığımı anladım” diye yazmamın sebebi, Çılgın John Mustafa İlhan’ın, 2007’de kalp krizi sonucu vefat etmiş olması… Üstelik doğduğu gün olan 23 Haziran’da…

Dünya Türk İş Konseyi’nin internet sitesindeki “Başarı Hikâyeleri” bölümünde “Çılgın John Mustafa İlhan” başlığı ile yayınlanan yazıda, bakın bu “çılgın Yozgatlı” hakkında neler yazıyor:

“Henüz 5 yaşındayken ailesiyle birlikte Avustralya’ya göç etti. Melbourne’ün kenar semtlerinden Broadmeadows’ta büyüdü. Yeni yeni kendi kararlarını verebildiği yıllarda bin Dolarlık sermayeyle cep telefonu sektörüne girdi ve kapı kapı dolaşıp cep telefonu sattı. Bu işe yeni başladığı ve henüz küçücük bir dükkânda cep telefonu satıyor olduğu günlerde, Avustralyalı bir müşterisi, Mustafa İlhan’ın verdiği promosyonlarla cep telefonunu almış çıkarken, “sen bir çılgınsın” dedi ve Mustafa İlhan da bundan çok hoşlanarak şirketin adını “Çılgın John” yaptı. Kurduğu “Crazy John’s” isimli şirketiyle piyasada bir anda büyüyen İlhan, 1991 yılından itibaren sektörde hızlı bir çıkışa geçti.

4 çocuk babası olan Mustafa İlhan, BRW adlı derginin her yıl düzenlediği “40 yaş altı zenginler” listesinde üç kez ‘en zengin’ unvanını aldı. 300 milyon Dolarlık servetiyle Avustralya’daki Türklerin gururu oldu. Melbourne şehrinin rugby takımlarından biri olan Fırtına’ya çoktan beridir sponsor olan cep telefonu imparatoru İlhan, kulüple maddî ortaklığa da girme çabasında bulundu. Mustafa İlhan’ın asıl amacı ismini iyice duyurarak piyasadaki payını artırmaktı.

Son olarak 120 satış mağazasına ulaşan ve 700 kişiye istihdam sağlayan “Crazy John’s”un yaratıcısı Mustafa İlhan, 23 Haziran 2007 tarihinde kalp krizi geçirerek vefat etti. Bu haber tüm Avustralya’yı derinden etkiledi.

Mustafa İlhan, “Kabul ediyorum ilginç bir hikâyem var. Gurbetteki yatırımcılara tavsiyem, kendilerini bulundukları ülkede kabul ettirmek istiyorlarsa bunun ilk yolu dürüstlük, ikinci yolu ise bulunduğu bölgede sosyal sorumluluk projelerine imza atmak veya spor klüplerine sponsor olmaktır” demişti.

(surur-ozturk@hotmail.com)

Hiç yorum yok: