25 Temmuz 2010 Pazar

YOGSİAD: Tarımda modern teknikler kullanılmazsa, Yozgat çiftçisi her yıl aynı hayal kırıklığını yaşar

Yozgat Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği (YOGSİAD) Başkanı Ayhan Çelik, Yozgat’ta hâlen babadan kalma yöntem ve teknoloji ile tarımsal üretim yapıldığını belirterek, “Yozgat çiftçisi, tarımda modern teknikler kullanmazsa, her yıl aynı hayal kırıklığını yaşar” dedi.

Çelik, “Çiftçimiz kendisini yenileyip, modern araç ve gereçlere sahip olmak durumundadır. Babadan kalma yöntemleri, gelenekleri bir kenara bırakıp, sanayi ürünlerine yönelmelidir. Tarımsal sigortadan mutlaka yararlanılmalı, sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır” diye konuştu.


Yozgat il genelinde ekimi yapılan hububat hasadında elde edilen ürün Toprak Mahsulleri Ofisi alım merkezleri ile Borsalara teslim ediliyor, bazı çiftçiler ise tüccarı tercih ediyor. Sezon başında yüksek rekolte ve kalitede ürün bekleyen bölge çiftçisi, aşırı ve zamansız düşen yağışlarla birlikte, bazı bölgelerde görülen pas hastalığı, süne, kımıl, fare gibi zararlıların verdiği zararlar sebebiyle, alabildiği ürünle yetinip, mutlu olmaya çalışıyor.

Yozgat Genç Sanayici İş Adamları Derneği (YOGSİAD) Başkanı Ayhan Çelik, ilde en fazla hububat ekiminin yapıldığı Yerköy ilçesinde biçerdöverlerden önce adeta tarla farelerinin ekinleri biçtiklerini belirterek, hububat üreten çiftçinin elde ettiği ürünle buruk bir sevinç yaşadığını ifade etti. Çelik, çiftçinin yaşanılan olumsuzluklar sebebiyle yem kalitesinde bir ürün alma ihtimalinin bulunduğunu, hiç ürün alamamaktansa, az da olsa bir ürün alınmış olmasına sevinildiğini söyledi. Ayhan Çelik, şöyle konuştu:

“Sezon başında çiftçi gerçekten çok fazla hububat üretimi bekliyordu; üstelik kalitesi de yüksek... Ancak, sezon başındaki beklenti önce zamansız düşen yağışlar, ardından yaşanılan pas hastalığı, süne, kımıl, fare gibi haşerelerin verdiği zararlar çiftçinin umutlarını tamamen kırdı. Hiç ürün alamama ihtimali doğdu. Çoğu bölgelerde yüzde 50’nin altında bir ürün alınıyor. Yüzde 50 ve üzerinde ürün alan çiftçilerimiz ise seviniyor. Bu sevinç çok fazla ve kaliteli ürün alınmasından değil, sadece hiç ürün alamama korkusu karşısında belirli oranda ürün alınmasıyla alâkalıdır.”

Yozgat’ta halen babadan kalma yöntem ve teknoloji ile tarımsal üretim yapıldığını hatırlatan Çelik, çiftçinin kendisini yenilemesi gerektiğini bildirerek, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Yozgat çiftçisi, tarımda modern teknikler kullanmazsa, her yıl aynı hayal kırıklığını yaşar, gördüğü zararın azlığına göre sevinir. Bölgemizde tarım alanları halen gökten düşecek yağmur beklenerek sulanmaya çalışılıyor; yağarsa bereket, yağmazsa Allah’tan deniliyor. Halbuki teknoloji gelişmiş, tarlaya atılan tohumdan, gelişmesine, toplanıp, pazara sürülmesine kadar yapılan tüm işlemler modern araç ve gereçlerle yapılmaktadır. Çiftçimiz kendisini yenileyip, modern araç ve gereçlere sahip olmak durumundadır. Babadan kalma yöntemleri, gelenekleri bir kenara bırakıp, sanayi ürünlerine yönelmelidir. ‘Birşey olmaz, gelirse Allah’tandır’ anlayışı bir kenara bırakılıp, tarımsal sigortadan mutlaka yararlanılmalı, sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Yoksa bu sıkıntıları her yıl çiftçimiz yaşar.”