4 Temmuz 2010 Pazar

Süreyyabey Barajı’nın suları altında kalacak olan köyler 10 Ekim’e kadar boşaltılacak

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde Çekerek Irmağı üzerinde inşa edilen Süreyyabey Barajı’nın suları altında kalacak olan köylerin 10 Ekim 2010 tarihine kadar boşaltılması istendi.

Devlet Su İşleri Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, köy muhtarlarının ilgilileri uyarıp, can ve mal kaybının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Köylüler için 224 konut yapıldı

Yapımı devam eden Süreyyabey Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte, Çekerek’te baraj suları altında kalacak olan köylerde ikamet edenler için 224 konutluk “Süreyyabey Barajı İskân Konutları” inşa edilmişti.

Baraj bölgeye hayat verecek

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde Çekerek Irmağı üzerinde inşa edilen Süreyyabey Barajı tamamlandığında Yozgat ile birlikte Çorum, Amasya ve Tokat illerinde toplam 65 bin hektar tarım arazisi sulanabilecek.

Sular altında kalacak olan köyler

Devlet Su İşleri (DSİ) Samsun Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruda, Kahyalı, Sarıkaya, Kurdağılı, Çakır, İshaklı, Ekizce, Cemaloğlu Köyleri yerleşim yerlerinin tamamı ile arazilerinin büyük bölümü, Koyunculu, Hamzalı, Arpaç, Karahacılı, Çeltek, Kalederesi, Kesikköprü, Örencik köyleri arazilerinin bir bölümünün baraj göl alanı içerisinde bulunduğu hatırlatıldı.

Duyuruda, “Baraj göl alanında kalan ve kamulaştırma işlemi tamamlanmış taşınmazlar üzerindeki mütemmim cüzlerin enkazları mülk sahiplerinde kalmak üzere kamulaştırılarak bedelleri hak sahiplerine ödenmiştir. Süreyyabey Barajında 10 Ekim 2010 tarihinde su tutulacaktır. Bu nedenle belirtilen köylerde taşınmazları kamulaştırmaya tabi tutulan hak sahiplerinin taşmazlarını belirtilen tarihe kadar tahliye ederek, enkazlarını almaları gerekmektedir” denildi.

Duyuruda, köy muhtarlarının ilgilileri uyarıp, can ve mal kaybının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması istendi.

Yapımı devam eden Süreyyabey Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte, Çekerek’te baraj suları altında kalacak olan köylerde ikamet edenler için 224 konutluk “Süreyyabey Barajı İskân Konutları” inşa edilmişti.

Yozgat’ta 6 bin 576 hektar tarım arazisi sulanabilecek

Yozgat’ın Çekerek İlçesi’ndeki Çekerek Irmağı üzerinde yapılmakta olan ve temeli 1988 yılında atılan Süreyyabey Barajı, tarımsal sulama, enerji üretimi ve taşkın koruma amacıyla inşa edildi.. Toplam proje tutarı 334 milyon lira olan baraj için bugüne kadar 175 milyon lira harcandı.

Yılda 50 milyon kilovat saat elektrik üretilecek

Baraj tamamlandığında, Yozgat’ta 6 bin 576 hektar, Amasya’da 42 bin 210 hektar, Tokat’ta 15 bin 337 hektar, Çorum’da bin 200 hektar olmak üzere toplam 65 bin 323 hektar tarım alanı sulanacak. Ayrıca barajdan yılda 50 milyon kilovat saat elektrik üretilecek. (Yozgat Muhabir)