13 Temmuz 2010 Salı

Bozok Rüzgârı’na En İyi Tasarım Ödülü

Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin tasarlayıp faaliyete geçirdiği ve güneş enerjisiyle çalışan “Bozok Rüzgârı” isimli otomobil, TÜBİTAK Formula-G / Güneş Arabaları Yarışları’nda “En İyi Tasarım Ödülü”ne layık görüldü.

Uçan daire gibi

TÜBİTAK Formula-G yarışlarına katılmak üzere yapılan güneş enerjisiyle çalışan mini otomobilinakademik danışmanlığını ve sorumluluğunu Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Makine ve Makine Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Davut Erdem Şahin üstlendi. Yapımında 15 öğrencinin görev aldığı Bozok Rüzgârı, 7 ay süren çalışmaların sonunda hazırlandı. 1000 wattlık akü ile çalışan Bozok Rüzgârı, saatte 60 km hız yapabiliyor.

Bozok Rüzgârı, 5-11 Temmuz tarihleri arasında İzmir Pınarbaşı Pisti’nde düzenlenen Formula-G / Güneş Arabaları Yarışları’nda “En İyi Tasarım Ödülü”ne layık görüldü.

Başarı tesadüf değil

Bozok Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik Bölümü Öğretim Görevlisi ve otomobil takım pilotu Metin Ortataş, bu başarının tesadüf olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Alternatif Enerjili Araç Yarışları’na aylardır sıkı bir şekilde hazırlandık. Öğrencilerimiz, gece gündüz demeden tasarladıkları aracı monte edebilmek için çaba gösterdiler. Emeğimizin karşılığını aldık. Bu yıl 6’ncısı düzenlenen Formula-G Yarışmas’ında En İyi Tasarım Ödülü’nün Bozok Rüzgârı’na verilmesi bizim için gurur ve mutluluk kaynağı oldu. Yarışmaya katılan aracımız saatte 60 km hız yapabiliyor ve 1000 wattlık akü ile çalışıyor. Önümüzdeki sene aynı yarışmaya daha farklı bir araçla katılmayı düşünüyoruz. Öğrencilerimizi kutluyorum.”

Yozgat Ticaret ve Sanayi Fuarı’nda sergilenen Bozok Rüzgârı, fuar alanındaki stantta 2 gün sergilendi. Yrd. Doç. Dr. Davut Erdem Şahin ve öğrenciler, araç önünde kupayla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.