6 Temmuz 2010 Salı

Aile hekimlerine katsayı müjdesi

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, “Aile hekimlerinin iş yükünü artıran işler varsa, katsayı da buna göre belirlenecek” dedi.

Aile Hekimliği uygulaması, 5 Temmuz’da Yozgat’ta da başladı. Böylece Yozgat, Aile Hekimliği uygulamasının başladığı 53 il arasında yerini aldı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, 46 ile ilâve olarak Ankara, Aksaray, Malatya, Çanakkale, Mersin, Yozgat ve Bingöl’de de Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesi münasebetiyle, uygulama hakkında bilgi verdi.

Yeni düzenlemeler kapsamında, aile hekimlerinin her ay doldurmak zorunda oldukları yaklaşık 40 formun kaldırıldığını belirten Buzgan, Bakanlığa bu formlarla iletilen bilgilerin, artık elektronik ortamda Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’nde doğrudan görülebileceğini söyledi.

Aile hekimliği ile ilgili değerlendirmede, vatandaş memnuniyeti, temel sağlık göstergeleri ve finansal açıdan devam edilebilirlik göstergelerinin esas alındığını kaydeden Buzgan, “Aile Hekimliği’ne geçilen illerde vatandaş memnuniyeti yüzde 85’ler civarında” dedi.

Katsayıda değişiklik

Buzgan, aile hekimlerinin ücretlendirilmesinde esas alınan katsayıyla ilgili de yeni bir düzenleme yapılacağını bildirdi.

3 bin 500 dolayında hastaya bakan aile hekimlerinin, 4 binin üzerinde hasta kaydetmeleri hâlinde bunlar için herhangi bir ek ödeme alamadıklarını anlatan Buzgan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aile hekimlerine yapılacak ödemelerde kaydettikleri hastaların yaşlı, gebe ya da bebek olması dikkate alınmıyordu. Yapılacak düzenlemeyle artık aile hekimlerine uygulanacak katsayı, baktıkları gebe, yaşlı, 5 yaş altı çocuk ve cezaevindeki mahkûm sayıları ile orantılı olarak artacak. Yani aile hekimlerinin iş yükünü arttıran işler varsa, katsayı da buna göre belirlenecek.”

Vatandaş internetten hekimini öğrenebilecek

Aİle hekimliği uygulamasının yeni başlayacağı illerde vatandaşların ne gibi yeniliklerle karşılaşacağı sorusu üzerine Buzgan, vatandaşların, bir süre sonra hizmete girecek Sağlık Bakanlığının ya da il sağlık müdürlüğünün internet sayfası üzerinden kendi aile hekimlerini öğrenebileceklerini söyledi. (Kaynak: hurriyet.com.tr)