14 Temmuz 2010 Çarşamba

Acar’ın profesörlüğünü geri alan YÖK, onu profesör yapanlar hakkında da işlem başlattı

Bilimsel yeterlilik taşımadığı gerekçesiyle Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi eski dekanı Hasan Zafer Acar’ın profesörlük unvanını geri alan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Acar’a profesörlük unvanı veren yetkililer hakkında da işlem başlattı.

YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Üniversitede ilgiliye profesörlük unvanı verilmesi işleminde kusuru olabileceği düşünülen yönetici ve ilgililer hakkında gerekli işlemlere başlanmıştır” denildi. YÖK, üniversitedeki yolsuzluk soruşturmasıyla bir ilgilerinin olmadığını da kaydetti.

Geçen yıl Mart ayında Bozok Üniversitesi tarafından profesörlüğe yükseltilen Hasan Zafer Acar’ın profesörlük unvanı, üniversitenin bir ihbar mektubunu gerekçe göstererek yaptığı başvuru üzerine YÖK’ün görevlendirdiği jürinin hazırladığı rapor sonucu Haziran ayında geri alındı. Bozok Üniversitesi yönetimi de profesörlük unvanı geri alınan Hasan Zafer Acar’ın üniversite ile ilişiğini kesti.

Bu arada, Acar’ın şikâyeti üzerine, aralarında rektör yardımcısı ve daire başkanlarının da bulunduğu 16 kişi, ihalelerde yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle tutuklandı. Acar, yapılan yolsuzlukları Rektör İnci Varinli’ye bildimesine rağmen Varinli’nin hiçbir işlem yapmadığını iddia etti. Acar, Yozgat Savcılığı’na şikâyette bulunarak 16 kişinin tutuklanmasına sebep olduğu için profesörlük unvanının geri alındığını iddia etti. Acar, bilimsel yayınlarının yetersiz olduğu iddiasına karşılık olarak da, yayınlanmış 3 kitabının olduğunu belirterek, bu kitaplarının Rektörlük tarafından YÖK’e bildirilmediğini iddia etti. Rektör Varinli ise, Acar’ın profesörlük unvanının geri alınmasının yolsuzluk soruşturmasıyla bir ilgisi olmadığını ileri sürdü.

YÖK: İnceleme ve soruşturmalarımız devam ediyor

YÖK, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin eski Dekanı Hasan Zafer Acar’ın profesörlük unvanının geri alınması ve üniversiteyle ilişiğinin kesilmesi sebebiyle basında YÖK’e yönelik eleştiriler yayınlanması üzerine yazılı açıklama yayınladı.

YÖK, Hasan Acar’ın profesörlük unvanının iptal edilmesi hakkında yapılan incelemelerin ve soruşturmaların devam ettiğini bildirdi.

YÖK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada, basın yayın organlarında Bozok Üniversitesi’nde yaşanan bir olayla ilgili olarak basında yer alan bazı haber ve yorumlarda, YÖK’e yönelik bir takım suçlamaların yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Üniversite bünyesinde yaşanan ve bir öğretim elemanına profesörlük unvanının verilmesi ve akabinde iptal edilmesinin, üniversitede yapılan başka bir soruşturmayla ilişkilendirildiği ve kurulumuzun da bu konularla ilgili haksız ithamlara maruz kaldığı görülmektedir” denildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, adı geçen üniversitede yaşanan bu olaylarla ilgili olarak, mevzuatın kendisine verdiği görev ve yetki doğrultusunda gerekli incelemeleri yapmakta, gelen her bilgiyi hassasiyetle değerlendirerek, süreci işletmektedir. Bu kapsamda dile getirilen ve başkanlığımıza gerek Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse diğer yollarla ulaşan ihbar ve şikâyet konularının tümü, gereği yapılmak üzere Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu’muza iletilmiş olup, inceleme ve soruşturmalar sürdürülmektedir.

Diğer yandan, aynı üniversitede ilgiliye profesörlük unvanı verilmesi işleminde kusuru olabileceği düşünülen yönetici ve ilgililer hakkında da gerekli işlemlere başlanmıştır.”