16 Mayıs 2010 Pazar

359. maddede değişiklik yapılırsa, naylon faturada hapis cezası paraya çevrilemeyecek

Vergideki kayıp ve kaçağı önlemek için çözüm arayan Maliye, cezaları ağırlaştırıyor.

Vergi Usul Kanunu’nda değişiklik yapan Maliye Bakanlığı, naylon fatura kullananlara ve düzenleyenlere hapis yolunu açtı.

Başbakanlık’ta bekleyen çalışmaya göre, sahte fatura düzenleyenlerin cezaları artık paraya çevrilmeyecek. 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Başbakanlık’ta bekleyen çalışmaya göre Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre sahte belge düzenleyenlere yönelik 3 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezasında süre indiriliyor. Hapiste süre indirilirken cezanın paraya çevrilmesi sınırlandırılıyor. Meclis’te torba yasa olarak görüşülecek yasal değişikliğin hayata geçmesi ile birlikte naylon fatura düzenleyenler para ödeyerek cezadan kurtulamayacaklar.

Gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belge, sahte belge (naylon fatura) olarak tanımlanıyor.

Vergi kanunları uyarınca tutulan veya düzenlenen ve saklama ve ibraz mecburiyeti bulunan defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Bu kanun hükümlerine göre ancak Maliye Bakanlığı ile anlaşması bulunan kişilerin basabileceği belgeleri, Bakanlık ile anlaşması olmadığı halde basanlar veya bilerek kullananlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. (Kaynak: zaman.com.tr)