1 Mayıs 2010 Cumartesi

Hangar değil, estetik bir mimarî eser istiyoruz

yozgathizlitreni.com isimli internet sitesinde, Yozgat’a yapılacak Hızlı Tren İstasyonu’nun ‘hangar’ görüntüsü veren bir yapı değil, estetik bir ‘mimarî eser’ olması gerektiği belirtilerek, bunun için Yozgat kamuoyunun Devlet Demiryolları üzerinde baskı kurması isteniyor.

“TCDD’nin beğendiği elbiseyi kabullenmek ve giymek en büyük zevksizlik olacaktır” ifadesinin yer aldığı yazıda, Bozok Üniversitesi’nin, dünya hızlı tren istasyon ve metro-pasaj mimarîsi üzerine gerekirse bir ‘mimarî zevk ve estetik araştırması’ başlatarak katkı sunması isteniyor.

Jet Hava Yolları’nın Türkiye temsilcisi olduğunu öğrendiğimiz site yetkilisi Ferda Gündüz, Yozgat Muhabir’in sorularını cevaplarken, Türkiye’de en fazla bürokrat çıkaran ilin Yozgat olduğunun söylendiğini hatırlatarak, “Bürokratlarımız hep arkadaşları için çalışmasınlar, biraz da Yozgat için çalışsınlar” tavsiyesinde bulundu.

Kendisinin de Yozgatlı olduğunu belirten Gündüz, bir uzmanlar grubu olarak turizm ve yatırım danışmanlığı alanlarında çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Yozgat Hızlı Tren İstasyonu nasıl bir yapı olacak?

yozgathizlitreni.com sitesinde yayınlanan “Tren istasyonu nasıl bir yapı olacak? Hangar istemiyoruz” başlıklı yazıda, hizlitrenbileti.com tasarımcı ve mühendislerinin, Yozgat Hızlı Tren Projesi’nin altyapı çalışmalarını görmek ve istasyon bina mimarîsi üzerine araştırma yapmak üzere Yozgat’a gittikleri kaydediliyor.

“Aynı yapı malzemesi ile modern bir şato veya berbat bir bina yapılabileceği” belirtilen yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

“Yapı değil, eser istiyorsak, çalışma oldu bittiye getirilmemelidir! Prestij bir hızlı tren istasyon ve pasajı için bu noktada Demiryolları’na baskı kurulmalıdır. TCDD’nin beğendiği elbiseyi kabullenmek ve giymek en büyük zevksizlik olacaktır. Bozok Üniversitesi, dünya hızlı tren istasyon ve metro-pasaj mimarîsi üzerine gerekirse bir ‘mimarî zevk ve estetik araştırması’ başlatarak, katkı sunmalıdır. Bulunduğu ile ve çevreye katkı veren üniversiteler büyük eğitim kurumlarıdır. TCDD, Valilik ve Belediyeye bu konuda far olmalıdır. Hangar değil hoş bir yapı inşa etmek için mimar ve iç mimarlardan sanata ilgili ve zevkli her kişiden, üniversite öğrencisinden görüşler istenmelidir Hızlı tren çalışmasının şehir mimarisine katkı vermesini diliyoruz.” (Yozgat Muhabir)