25 Mayıs 2010 Salı

CHP’nin başına Prof. Süheyl Batum getirilebilir

Gazeteci Fehmi Koru, ‘bazı dostları’nın kendisine, “CHP Genel Başkanlığı’na seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarılı olamaması hâlinde, CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum’un Genel Başkan yapılacağı” öngörüsünde bulunduklarını söyledi. Fehmi Koru, Demokrat Parti’nin de CHP çatısı altına çekilebileceğini ileri sürdü.

Yeni Şafak gazetesi yazarı Fehmi Koru, Kanal 7’de yayınlanan Haber Saati programının “Arka Plan” isimli yorum bölümünde, CHP’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Fehmi Koru, ‘bazı dostları’nın kendisine aktardığı öngörülerini de dile getirdi. Bu öngörüye göre, CHP Genel Başkanlığı’na seçilen Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarılı olamaması hâlinde, CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Süheyl Batum Genel Başkan yapılacak. Gazeteci Fehmi Koru, bu konuda şunları söyledi:

“Bazı dostlarım diyorlar ki, ‘Evet, Kemal Kılıçdaroğlu seçildi ama galiba esas CHP’nin başına beklenen lider, daha bir başkası olacak. Muhtemelen şimdi o kocaman liste içerisine girenlerden birisi olacak’ diyorlar. Niçin dediğim zaman da, ‘CHP’de eğer bir operasyon söz konusuysa, ki operasyon olduğunu Deniz Baykal’ın ağzından da duyduk, CHP ileri gelenlerinin ağzından da duyduk, Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeniden dizayn etmeyi amaçlayan bir operasyonla, bir komployla karşı karşıya olduklarını söylemişlerdi.

Eğer gerçekten böyle bir operasyonsa bu, bu operasyonun amaçladığı CHP liderinin Kemal Kılıçdaroğlu olamayacağı, o bana bunu söyleyen dostlarıma göre, anlaşılıyor. Dolayısıyla başka birisi olması lâzım. ‘Kim olabilir?’ sorusunu ben de yönelttiğimde, daha düne kadar Demokrat Parti’nin başına geçmesinden söz edilen bir Profesörün adını verdiler: Süheyl Batum.

E şimdi, Demokrat Parti’nin başına gelebilecek olan bir Profesör, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Merkez Karar’ında yer alıyorsa ve o da muhtemel bir lider adayı olarak bazıları tarafından hiç değilse, görülebiliyorsa, doğrusu “operasyon” denilen şey, tırnak içerisinde, çok ciddi bir operasyon olmalı.

Belki de, biz hep solda birlikten bahsediyoruz, yani DSP’yi de, başka sol partiler de var, onları da içine alacak ama belki de sağı Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde birleştirmeyi umuyor olabilirler. Meselâ Demokrat Parti’yi de işin içine sokacak şekilde.

Çünkü baktığınızda, Cumartesi günü partisinin kurultayında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylemiyle Demokrat Partinin başında bulunan Hüsamettin Cindoruk’un söylemi arasında büyük paralellikler var. Belki de, AK Parti dışındaki bütün siyasî eğilimleri, (BDP’yi bir tarafa bırakarak bunu söylüyorum) CHP çatısı altında birleştirmeyi, buluşturmayı amaçlayan çok geniş bir operasyon olabilir bu. Bunda da başarılı olabilirler.

Ama ilk önce tabi doğal olarak lider adayı konumunda olan bir Kemal Kılıçdaroğlu var. Deniz Baykal başındayken o partinin, daha kaset çıkmadan, ‘Bundan sonra kim olabilir?’ denildiğinde herkesin aklına gelen ilk isim Kılıçdaroğlu ismi oluyordu. Nitekim, ‘Baykal’dan sonra kim olacak?’ denildiğinde onun ismi hemen ortaya çıktı. Dolayısıyla onun bir biçimde denenmesi, başarılı olursa neyse ama başarılı olamazsa yerini “esas oğlan”a bırakması beklenebilir. Şimdi tabi böyle bir operasyon söz konusuysa, daha birinci aşamasını, yani Baykal’ın tasfiyesini yaşadık, ikinci aşamasını görüyoruz, yani Kemal Kılıçdaroğlu denenecek, Eğer başarılı olamazsa, o zaman yeni arayışların içerisine girmek gerekmiyor, zaten şu anda Merkez Karar’a alınmış olan bir isim var. O isim etrafında yola devam etmek söz konusu olabilir.”

Prof. Dr. Süheyl Batum kimdir?

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olan Batum, 1955 yılında İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. 1979 yılında Paris Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1980’de İstanbul Üniversitesi’nde Anayasa Hukuku üzerine asistanlık yapmaya başladı. 1985 yılında “Referandum politik katılımdır” teziyle doktorasını tamamladı. 1996 yılında “Avrupa İnsan Hakları Anlaşması ve Türkiye üzerine Etkileri” isimli teziyle Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Profesör unvanını aldı. Halen Anayasa Hukuku üzerine dersler veriyor. (Yozgat Muhabir)