20 Mayıs 2010 Perşembe

CHP’de ‘çarşaf liste - blok liste’ mücadelesi başladı

CHP Kurultayı öncesinde, “Parti Meclisi (PM) listesi çarşaf mı olsun blok mu?” tartışması yaşanıyor.

CHP Genel Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni dönemde “çarşaf liste” yönteminin uygulanmasını ve delegenin en çok oyunu alan isimlerin PM’ye girmesini istiyor; ancak Önder Sav’ın “Blok liste olsun” ısrarı sebebiyle bu görüşünü kısık sesle ifade ettiği belirtiliyor. CHP Tüzüğü de kurultaylarda “blok liste” uygulamasını öngörüyor.

Genel Sekreter Önder Sav, Kılıçdaroğlu’nun ‘değişim’ vaatlerine karşılık 80 kişilik Parti Meclisi (PM) listesini kendisine yakın isimlerden oluşturmak istiyor. Kılıçdaroğlu’na destek veren isimlerse yeni yapılanmada görev bekliyor. 97 milletvekili başta olmak üzere delegeler ve parti dışındaki eski CHP’liler de PM’ye girebilmenin hesabını yapıyor.

“Çarşaf liste” uygulamasında isteyen her üye PM’ye aday olabiliyor ve delegeden en yüksek oyu alan 80 kişi bu listede yer alıyor. “Blok liste” uygulamasında ise genel başkan adayları 80 kişilik bir PM listesini delegenin oyuna sunuyor. Listedeki isim çok düşük oy alsa dahi seçilmiş sayılıyor. 2003’ten beri uygulanan bu yöntemle, Deniz Baykal’ın istemediği hiçbir isim listeye giremiyordu.

Tekin, genel başkan yardımcılığına hazırlanıyor

Kemal Kılıçdaroğlu’nun en büyük destekçilerinden olan ve il başkanlarının ikna edilmesi noktasında Önder Sav’la birlikte kritik rol oynayan İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin’in, yeni seçilecek yönetimde yer alması bekleniyor. Tekin’in, tüzük değişse de değişmese de genel başkan yardımcısı olacağı iddia ediliyor. Kulis bilgilerine göre, tüzüğün değişmesi hâlinde örgütlerden ya da yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini üstlenecek. Değişmemesi hâlinde de Merkez Yönetim Kurulu’na (MYK) girerek yine genel başkan yardımcılığına getirilecek.