30 Mayıs 2010 Pazar

Eroğlu: 2050’ye kadar içme suyu problemi yok

Yozgat’ta temaslarda bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Musabeyli Barajı tamamlandığında Yozgat ve civarında 2050 yılına kadar içme suyu problemi yaşanmayacağını söyledi. Bakan Eroğlu, Çekerek Süreyyabey Barajı’nın bitirilmesi için kaynak aktaracaklarını bildirdi.

Ağaçlandırma çalışmalarına da değinen Bakan Eroğlu, Türkiye’de en çok fidan verdikleri ilin Yozgat olduğunu belirterek, çalışmalarını daha da artıracaklarını söyledi. Eroğlu, Yozgat'a 3 tane otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduklarını da kaydetti.

AK Parti Danışma Meclisi toplantısına katılmak ve bakanlığına bağlı kurumların temsilcilerinin katılımı ile düzenlenen koordinasyon kurulu toplantısına başkanlık etmek üzere Yozgat’a gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İlk olarak Yozgat Valiliği’ni ziyaret etti.

Eroğlu daha sonra Belediye Başkanı Yusuf Başer ve AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer’i makamlarında ziyaret ettikten sonra, il başkanlığı binasından AK Parti Danışma Meclisi toplantısının yapıldığı İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonu’na yürüyerek geçti, halkı selâmladı.

Bakan Eroğlu, Çamlık Millî Parkı’ndaki Galata Çamlık Otelde verilen yemekte, Musabeyli Barajı’nın tamamlanacağını, Çekerek Süreyyabey Barajı’nın bitirilmesi için kaynak aktarılacağını ve daha fazla ağaçlandırma çalışması yapılacağını bildirdi.

Toplantıya 3 milletvekili ve 3 genel müdür de katıldı

Eroğlu, yemekten sonra koordinasyon kurulu toplantısına başkanlık etti. Çamlık Galata Otel’de düzenlenen Koordinasyon Kurulu Toplantısına Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanı sıra, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanifi Avcı, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akça, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, Yozgat Valisi Necati Şentürk, AK Parti Yozgat milletvekilleri Mehmet Çiçek, Abdulkadir Akgül, Osman Coşkun, Belediye Başkanı Yusuf Başer, AK Parti İl Başkanı Yusuf Başer, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, il Genel Meclisi üyeleri ve daire müdürleri katıldı.

Yozgat’ta yapılan ve yapılmakta olan yatırımlar hakkında bilgiler veren Bakan Eroğlu, DSİ olarak Gelingüllü pompa sulaması ile 3 bin 400 dekarlık alanı sulamaya açtıklarını, Şefaatli Gülistan Göleti sulamasının ise 2007 yılında devreye sokularak, 3 bin 360 dekarlık alanın sulanmasını sağladıklarını söyledi.

Yozgat’ta taşkın koruma çalışmalarının önemine de dikkat çeken Eroğlu, 19 dere ıslahı taşkın koruma tesisinin yapıldığını, devam eden çalışmaların bulunduğunu anlattı. Boğazlıyan Bektaşlı sulamasının ikmal edildiğini, Uzunlu Barajı’nın tamamlanma aşamasında olduğunu, Gelingüllü sulamasını devam ettirdiklerini kaydeden Eroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

2050’ye kadar Yozgat’ın içme suyu problemi yok

“Başbakanımızın talimatıyla başlattığımız Musabeyli Barajı çok önemli. Bu baraj Yozgat’a hayat verecek. İçme suyu ve sulama amaçlı, taşkın koruma maksatlı çok önemli bir baraj. Kısa zamanda bu barajımızı bitireceğiz. Arkasından bu civara çok modern bir içme suyu arıtma tesisi planladık, bir isale hattı, baraj bitimine paralel olarak, hepsi aynı anda bitmiş olacak. Böylece Yozgat ve civarının içme suyu ihtiyacını 2050 yılına kadar tamamen çözmüş olacağız.”

Yozgat’ta bakanlığına bağlı genel müdürleriyle birlikte geldiklerini belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Yozgat’a daha çok yatırım yapmanın heyecanı içinde olduklarını bildirdi.

“Hava kalitesi açısından Yozgat da iyileşti” diyen Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Biz otomatik olarak hava kalitesini ölçüyoruz, kışın dahi sınır değerlerinin çok altındadır. Orman varlığı açısından da ağaçlandırmaya büyük önem veriyoruz.

Türkiye’de en çok fidan verdiğimiz yer Yozgat’tır. 2009 yılında burada çok ciddi bir ağaçlandırma çalışması yapıldı. 2009 yılında program 9 bin 900 hektar iken 10 bin 145 hektar çalışma yapılmış, 4 milyon 673 bin adet fidan dikilmiştir. İnşallah bu yıl 10 bin hektar ve 5 milyon fidanı geçeceğiz.

Devlet Meteoroloji de bakanlığımıza bağlıdır, Yozgat'a 3 tane otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurduk.”