29 Nisan 2010 Perşembe

Kozalak toplayıp para kazanıyorlar

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Yozgat’ta “orman köyü” statüsündeki yaklaşık 300 köyde, vatandaşlar için önemli bir gelir kapısı durumunda. Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, vatandaşların topladıkları çam kozalaklarına ton başına bin Lira’dan fazla para veriyor. Müdürlük ayrıca, “fidan dikimi” gibi işlerde değerlendirdiği köylülere, bu hizmetlerinin karşılığında ücret ödüyor.

Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, 2009 yılında vatandaşlardan satın aldıkları 30 tona yakın kozalak için kendilerine yaklaşık 40 bin TL ödediklerini söyledi.

Yozgat Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, vatandaşların Çamlık Millî Parkı’ndan topladıkları kozalakları satın alıp, Akdağmadeni İlçesi’ndeki fidanlıkta bu kozalakların tohumlarından fidan üretiyor. Üretilen fidanlar, Yozgat genelinde ihtiyaç duyulan yerleşim birimlerinin yanı sıra, çevre illere de gönderiliyor. Kozalak toplayan orman köylüleri de, bu yolla gelir elde ediyorlar.

Çevre ve Orman İl Müdürü Birol Ayyıldız, Yozgat Muhabir’in sorusu üzerine yaptığı açıklamada, 2009 yılında vatandaşlardan satın aldıkları 30 tona yakın kozalak için kendilerine yaklaşık 40 bin TL ödediklerini söyledi. Ayyıldız, “fidan dikimi” gibi işlerde değerlendirdikleri orman köylülerine bu hizmetlerinin karşılığında ücret ödediklerini de belirterek, Yozgat ekonomisine katkı sağladıklarını ifade etti.

Bu uygulamanın sadece Yozgat’a mahsus olmadığını ve Türkiye genelindeki bütün orman köylerindeki vatandaşların bu imkândan faydalandıklarını da kaydeden Ayyıldız, Orman İşletme Müdürlüklerinde bu tür iş imkânlarının daha fazla olduğunu söyledi.

Yozgat’ın, İç Anadolu Bölgesi’nin en yeşil şehirlerinden birisi olduğunu vurgulayan Ayyıldız, bunun pek çok Yozgatlı tarafından bile bilinmediğini söyledi.