Bozok Üniversitesi kampüs alanında bulunan tarihî köprü ile Yozgat genelindeki 26 köprüden 5’inin tamir edilmesiyle ilgili çalışma başlatıldı.
Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihî Köprüler Şube Müdürü Halide Sert, üniversite rektörlüğünün davetlisi olarak geldiği Yozgat’ta, restorasyon projesi Bozok Üniversitesi tarafından hazırlanan tarihî köprüde incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından açıklama yapan Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, kampüs alanında yer alan köprünün 1876-1906 yıllarında yapıldığının tahmin edildiğini, kitabesinin kayıp olması sebebiyle tarihi konusunda kesin bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.
Varinli, tarihî köprünün restore edilerek kampüs alanına farklı bir görüntü kazandırılmasına yönelik hazırladıkları projenin uygulanması için Karayolları Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan izin alınması gerektiğini bildirdi.
Karayolları Genel Müdürlüğü Tarihî Köprüler Şube Müdürü Halide Sert'in ekibiyle birlikte Yozgat'a geldiğini de belirten Varinli, “Kampus alanı içerisindeki bu köprüyü biz restore ettireceğiz. Bunun dışında diğer tarihi özelliğe sahip köprülerin bazıları da Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından restore edilecek” dedi.
Halide Sert ise, Yozgat'ta tarihî özelliğe sahip kayıtlı 26 köprü bulunduğunu belirterek, üniversite kampüsündeki köprüyle birlikte 6 tarihî köprünün restore ettirilmesine yönelik çalışma yapıldığını söyledi.
Yozgat'ta 26 köprü dışında kayıtlara girmeyen tarihî özelliğe sahip köprüler de bulunabileceğini kaydeden Sert, varlığı bilinen ama kayıt altına alınmayan köprülerle ilgili olarak kendilerine gerekli bilginin verilmesini isteyerek, bu köprülerin koruma altına alınmasını sağladıklarını ifade etti.
Sert, “Geçen yılsonu itibariyle Türkiye genelinde tarihî özelliğe sahip bin 376 köprü vardı, bugün itibariyle bu sayı kayıtlarımızda bin 418 olarak görülüyor. Vakıflar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, belediyeler, vatandaşlar bize tarihî köprülerle ilgili bilgi aktarıyor, bunları kayıt altına alıyoruz” diye konuştu.