22 Aralık 2009 Salı

Yozgat, jüriden tam puan aldı

TRT Avaz’da dün canlı olarak yayınlanan “Çeyiz Show” isimli yarışma ve eğlence programında Yozgat’ı temsil eden yarışmacı Gülay Korkmaz, jüri üyelerinden ve diğer yarışmacılardan tam puan aldı.

Programa katılan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Mehmet Deniz ve Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kâzım Ekinci de, Yozgat kültürü hakkında kısa bilgiler verdiler.

Programın Yozgat mutfağının tanıtıldığı kısmında yarışmacı Gülay Korkmaz’ın hazırladığı “testi kebabı”nın testisini Belediye Başkanı Yusuf Başer kırdı. Başer, programın sunucusu Duygu Özçelik’i Yozgat’a davet etti. Özçelik de Başer’e Yozgat’a gelme sözü verdi.

Yozgat folkloru TRT Avaz’da

TRT Avaz’da hafta içi her gün 16.00-18.00 saatleri arasında yayınlanan kültürel içerikli yarışma ve eğlence programı “Çeyiz Show”un dünkü konuk ili Yozgat’tı.

Yozgat adına programa yarışmacı olarak, halk oyunları öğretmeni Gülay Korkmaz katıldı. Programa Yozgat’ı temsilen Belediye Başkanı Yusuf Başer, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Mehmet Deniz, Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kâzım Ekinci de katıldı. Temsilciler, Yozgat kültürü hakkında kısa bilgiler verdiler.

Yarışmacı Gülay Korkmaz, programda Yozgatlıları hamarat, sıcakkanlı, güleryüzlü, misafirperver, insanlara hizmet etmeyi seven insanlar olarak tanımladı. Gülay Korkmaz, Yozgat folkloru ve mutfak kültürü hakkında bilgi verdi.


Başer: Testi kebabı ağır misafirlere ikram edilir

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, testi kebabının testisini kırmak için mutfak setine geldiğinde, Yozgat’ın kültür ve turizmi hakkında bilgiler verdi. Yozgat’ta bir kız çocuğunun çeyizinin adeta doğumundan itibaren hazırlanmaya başlandığını ifade eden Başer, Yozgat’ta çeyiz kültürünün önemini dile getirdi.

Yozgat mutfak kültürünün önemli unsurlarından birisi olan testi kebabının herkese ikram edilen sıradan bir kebap olmadığını belirten Başer, kuzu etinden yapılan testi kebabının hatırlı, itibarlı, ağır misafirlere ikram edildiğini ifade etti.

Başkan Başer, testi kebabını Türk Patent Enstitüsü’nden tescil ettirdiklerini de kaydetti.

Kebap pişirilirken ağzı kapatılan testinin tepesinde küçük bir hava deliği bırakıldığını belirten Başer, bu vesile ile, düdüklü tencerenin de Yozgat’tan çıktığını ileri sürdü. Başer, “Ben tenekecilere sordum, düdüklü tencerenin imalatçısının Yozgatlı olduğunu söylediler” dedi.

Arabaşı, parmak çörek, madımak, hedik, kavurga gibi Yozgat’ın öne çıkan yemek ve çerezlerini sıralayan Başer, tarihî Hayri İnal Konağı, Çamlık Millî Parkı, Yozgat Belediyesi Nida Tüfekçi Türk Halk Müziği Korosu hakkında kısa bilgiler verdi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, programın sunucusu Duygu Özçelik’i Yozgat’a davet etti. Özçelik de Başer’e Yozgat’a gelme sözü verdi.

Yozgatlılar neredeyse biz oradayız

Programda, İstanbul Yozgatlılar Federasyonu Başkanı Mehmet Deniz ve Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kâzım Ekinci, Yozgat kültürü hakkında kısa bilgiler verdiler.

Bünyesinde 52 dernek bulunan federasyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Mehmet Deniz, Yozgatlı 138 üniversite öğrencisine burs verdiklerini söyledi. Deniz, İstanbul’da 254 bin Yozgatlı’nın yaşadığını ileri sürdü.

Yozgat Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Kâzım Ekinci de, 23 Haziran tarihini “Dünya Yozgatlılar Günü” olarak kutlama kararı aldıklarını ve bu günü 2010 yılından itibaren kutlamaya başlayacaklarını bildirdi. Gurbette 3,5 milyon Yozgatlı olduğunu ileri süren Ekinci, derneklerinin faaliyet alanını “Yozgatlılar neredeyse biz oradayız” diyerek özetledi.

Yozgat ev dekorasyonu

Programın ev dekorasyonu bölümünde, folklorik malzemeler kullanılarak, stüdyoda geleneksel Yozgat ev dekorasyonu oluşturuldu. Sedir kuruldu, duvara gaz lambası, heybe, kılıç ve tüfek asıldı. Hasır yastıkların bulunduğu yere mangal kondu, etrafına da kap kacak, kevgir, güğüm, ibrik gibi mutfak gereçleri yerleştirildi.

Geleneksel ev kıyafetleri ile Yozgatlı iki hanım da, hamur açıp sac üzerinde katmer pişirdi.

Yarışmacı Gülay, yarışmanın müzik bölümünde, mahallî kostümlerini giyerek Yozgat’ın hareketli türkülerinden “Aynalı körük” türküsünü seslendirdi.

Yozgat’a tam puan

Yarışma sonunda yapılan değerlendirmede Yozgat, diğer yarışmacılardan da jüri üyelerinden de 10’ar puanlık tam not aldı.

Jüri üyeleri, yarışmacı Gülay’ın ve Yozgat ekibinin programa çok iyi hazırlandığını, çalışılıp emek harcandığının anlaşıldığını ifade ettiler. Sunucu Duygu Özçelik de, Yozgatlıları büyük bir dayanışma içerisinde gördüğünü belirterek, bu konudaki takdirlerini dile getirdi.

Programın sonunda sunucu Duygu Özçelik, Belediye Başkanı Yusuf Başer’e plaket takdim etti. Başer de Özçelik’e Yozgat hatırası olarak minyatür testi hediye etti.

Yarışmacılar nasıl yarışıyor?

Yarışma programı “Çeyiz Show”da, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinden yarışmaya katılan 5 genç kız, her hafta birbirleriyle yarışıyorlar. Genç kızlar, yarışmada yemek yapmaktan dekorasyona, şarkı söylemekten dans gösterisine kadar pek çok hünerlerini sergiliyorlar.

Esas amacı Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında bir kültür köprüsü oluşturmak olan yarışma programı Çeyiz Show, 3 aşamadan oluşuyor.

İlk aşamada yarışmacı mutfakta kendi yöresine / ülkesine ait özel yemekler, tatlılar hazırlıyorlar. Ardından da özel olarak hazırlanmış bir bölümde salon ve yatak odasını kendi tasarladıkları tarzda döşüyorlar. Üçüncü ve son aşamada ise genç kızlar, özel yeteneklerini sergiliyorlar. Bu bölümde yarışmacı ya şarkı söylüyor, ya bir enstrüman çalıyor, ya da dans ediyor.

Sunuculuğunu Duygu Özçelik’in yaptığı programda, müzisyen Süleyman Alnıtemiz, modacı ve stil danışmanı Değer Bakır ve dekoratör Yaprak Kökyar, jüri üyeliği yapıyor.

Yarışmanın birincisi, izleyicilerin hafta boyunca gönderecekleri SMS mesajları da değerlendirilerek belirleniyor. Yarışmacı Gülay, bütün Yozgatlılardan destek beklediğini söyledi.

(Yozgat Muhabir)