28 Aralık 2009 Pazartesi

Tavşan ateşi hastalığı görülen köyün muhtarı Korkmazer: Su şebekemize dere suyu karışıyor

Salgın riski taşıyan tavşan ateşi hastalığının görüldüğü Pembecik Köyü’nün muhtarı Rahmi Korkmazer, köyün içme suyu şebekesine dere suyu karıştığını belirterek, köyde tavşan ateşi hastalığının baş göstermesini buna bağladığını söyledi.

2 haftadan bu yana şebeke suyunu kullanamadıklarını dile getiren Korkmazer, “İçme suyumuzu ya satın almak, ya da köydeki çeşmelerden almak zorunda kalıyoruz. Su şebekemizin değişmesini istiyoruz” dedi. Konuyu AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’e de ilettiğini belirten Korkmazer, Ankara’dan gelecek tahlil sonuçlarını beklediklerini söyledi.

Yozgat merkez ilçeye bağlı Pembecik Köyü’nün Muhtarı Rahmi Korkmazer, Yozgat Muhabir’in sorularını cevapladı.

2 kişi tavşan ateşi hastalığına yakalandı

Eski adı Pambucak olan Pembecik Köyü, bugünlerde sıkıntılı günler geçiriyor. Köyden 2 kişinin tavşan ateşi olarak da bilinen ve salgın riski taşıyan tularemi hastalığına yakalanması üzerine, yaklaşık 15 gün önce Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nden gelen uzmanlar, köyde genel tarama yapıp numuneler aldılar.

Tavşan ateşi hastalığı, fare, sıçan, sığır, kedi, köpek gibi hayvanların dışkılarının veya leşlerinin suya karışması sonucu insanlara bulaşıyor.

Köyde Tavşan ateşi hastalığının ortaya çıkması, anız yangınları sebebiyle fare yiyen hayvanların yerlerini terk etmeleri sonucu tabiatın dengesinin bozulmasına ve fare sayısının hızla artmasına bağlanmıştı.

Hastalık, dere suyunun su şebekesine karışmasından olabilir

Yozgat Muhabir, hastalığın ortaya çıkmasında başka etkenler olup olmadığını öğrenmek için, Pembecik Köyü’nün Muhtarı Rahmi Korkmazer’e ulaştı.

Korkmazer, anız yangınlarının tabiatın dengesini bozduğu düşüncesine katıldığını ancak tavşan ateşi hastalığının ortaya çıkmasının asıl sebebinin, köyün su şebekesine dere suyunun karışması olduğuna inandığını söyledi.

Köydeki su yetersizliği sebebi ile kendisinden önceki muhtar tarafından su şebekesine su kanalından aktarma yapıldığını ifade eden Korkmazer, “Suyun başından dere yatağı geçiyor. Ben, şebeke suyuna dere suyunun karıştığını ve hastalığa sebep olduğunu düşünüyorum” dedi.

Durumu Milletvekili Mehmet Çiçek’e de ilettim

2 haftadan bu yana şebeke suyunu kullanamadıklarını dile getiren Korkmazer, “İçme suyumuzu ya satın almak, ya da köydeki çeşmelerden almak zorunda kalıyoruz. Su şebekemizin değiştirilmesini istiyoruz” dedi. Konuyu AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek’e de ilettiğini belirten Korkmazer, Çiçek’in de kendilerine ‘tahlil sonuçlarının beklenmesi’ tavsiyesinde bulunduğunu kaydetti.

Korkmazer, “Su şebekesinin değiştirilmesi için herhangi bir çalışma yapılıyor mu?” şeklindeki sorumuza karşılık, “Ne yapılacağı tahlil sonuçları geldikten sonra belli olacak. Önce gerçek sebebin ne olduğunun anlaşılması lâzım” dedi.

Korkmazer, köyün öncelikli sıkıntılarından birisinin de yol sorunu olduğunu belirterek, arazi yollarının yapılmasını istediklerini söyledi.

(Yozgat Muhabir)