Gerçek nüfusu 50 binin üzerinde olmasına rağmen kayıtlarda nüfusu daha düşük gözüken Sorgun ilçesinde Belediye, İller Bankası’nın nüfusa göre gönderdiği paradan mahrum kalmamak için, kaçak seçmenlerin peşine düştü.
Sorgun ilçe merkezinde ikamet etmelerine rağmen pekçok kişinin Mahallî İdareler Seçimi’nde nüfusu kalabalık gözüksün diye ikamet kayıtlarını belde ve köylere naklettiğini tespit eden Sorgun Belediyesi görevlileri, kapı kapı dolaşarak “kaçak seçmen” tespiti yaptılar. Bu çalışmadan önce 49 bin 600 olan, daha sonra 48 bin 600’e düşmüş olarak gözüken nüfus, 2 ay süren çalışma sonucunda 51 bin 250’ye yükseldi.
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, “Kesin olarak eminim, daha kaydını yaptırmayan çok sayıda hemşehrimiz var. Bunları biz saptadık. Adamın evi boş gözüküyor, ancak ailesi ile birlikte burada ikamet ediyor” diye konuştu. Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, ilçede ikamet ettikleri halde Adrese Dayalı Nüfus Sistemi’ne göre kayıtları ilçe merkezinde gözükmeyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Termal tesislerde nüfus toplantısı
Yozgat’ın Sorgun ilçesinin mülkî amirleri, sivil toplum kuruluşları ile muhtarların da katıldıkları bir toplantı düzenleyerek, Adrese Dayalı Nüfus Sayımı çalışmaları hakkında bilgi verdiler.
Termal tesislerde düzenlenen toplantıya, Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Sorgun Kaymakamı Ertuğrul Kılıç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Taner Belgücan, AK Parti İlçe Başkanı Oktay Rıfat Yılmaz, Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Selahattin Gündüz, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı İsmail Kaplan, belediye başkan yardımcıları, belediye imar bölümü yetkilileri ve mahalle muhtarları katıldılar.
Şimşek: Suç duyurusunda bulunacağım
Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, ilçede ikamet ettikleri halde Adrese Dayalı Nüfus Sistemi’ne göre kayıtları ilçe merkezinde gözükmeyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Şimşek, “29 Mart Mahallî İdareler Seçimi döneminde Sorgun ilçe merkezinden özellikle beldelere usulsüz seçmen nakli yapıldığını, bu durumun da ilçe nüfusunun 49 bin 600’den 48 bin 600’ere düşmesine sebep olduğunu ifade etti. Şimşek, “İlçemizin nüfusunun 50 binin altında kalması ciddi maddi kayıplar doğuruyor. Biz kişi başına gönderilen paralarla maaşlarımızı ödüyor, yatırımlar yapıyoruz. Tabi ki belediyemizin bir çok başka gelirleri de var. Ancak gelirimizin büyük bölümünü İller Bankası’ndan gelen bu gelir oluşturuyor” diye konuştu.
29 Mart seçimlerinde bin kişinin, ikamet kaydını belde ve köylere aldırdığını belirten Şimşek, bu konudaki tepkisini şöyle dile getirdi:
İlçenin imkânlarını kullanan, ikamet kaydını da buraya yaptırmalı
“Bu insanlarımız hâlâ burada yaşıyor, burasının suyunu içiyor; yolunu, kanalizasyonunu kullanıyorlar. Ancak, oylarını da gidip oralarda veriyorlar. Ekiplerimizin 2 aylık hummalı bir çalışması sonucunda Ekim ayının başından bu yana kapı kapı dolaşarak birçok vatandaşımızın kayıtlarını yaptılar. Daha kaydı yapılacak çok sayıda insanımız olmasına rağmen 2 bin 899 kişinin kaydını gerçekleştirdiler. Kesin olarak eminim, daha kaydını yaptırmayan çok sayıda hemşehrimiz var. Bunları biz saptadık. Adamın evi boş gözüküyor ancak ailesi ile birlikte burada ikamet ediyor. Önümüzdeki yıldan itibaren bu şekilde nüfusa yazılma işlemi kaldırılacak.
İlçe nüfusu bu rakamın çok çok üstünde
TUİK bu yılın sonunda kesin rakamları saptayıp, Nüfus İdarelerine son durumu bildirecek. Bundan sonra da günlük olarak nüfusumuzun ne olduğu elektronik ortamda belli olacak. Çünkü bütün kurumlar bundan sonra ikametgah isteyecek. Şu an itibariyle nüfusumuz 51 bin 520 kişi gözüküyor. Ben nüfusumuzun bunun çok üzerinde olduğunu tahmin ediyorum.”
Başkan Şimşek, muhtarlardan destek istedi
Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, ilçe merkezinde yaşadıkları halde, başka yerleşim birimlerinde ikamet ettiklerini iddia edenler olduğunu ve bu insanları bir türlü merkeze getiremediklerini belirterek, bu konuda muhtarlardan destek istedi.
Başkan Şimşek “Burada en büyük görev muhtarlarımıza düşüyor. Sizler, hepiniz, mahallenizde kimlerin ikamet ettiğini veya ikamet etmediğini biliyorsunuz. Günde birkaç hâneyi yoklayıp onlara durumu anlatsanız, kayıtlarını yaptırmadıkları zaman cezalı duruma düşeceklerini bildirseniz, olayın büyük bir bölümünü çözeceğiz” diye konuştu.
(Kaynak: Sorgun Selâm Gazetesi)