31 Aralık 2009 Perşembe

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Macit:
Sadece Yozgat değil bütün Türkiye kazandı

Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit, Danıştay’ın TÜRKŞEKER’e ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesini durdurmasının, sadece Yozgat’ın değil bütün Türkiye’nin, Türk tarımının ve Türk çiftçisinin zaferi olduğunu söyledi.

Ömer Macit, Yozgat Muhabir’in “Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?” şeklindeki sorusunu “Hukukî mücadelemizi bundan sonra da sürdüreceğiz. Şeker-İş sendikası olarak şimdiki hedefimiz, TÜRKŞEKER’e ait şeker fabrikalarının tamamen özelleştirme kapsamından çıkarılması olacak” şeklinde cevapladı.

Danıştay özelleştirmeyi durdurdu

Danıştay 13. Dairesi, Şeker-İş Sendikası’nın açtığı dava sonucunda, Türkiye Şeker Fabrikaları (TÜRKŞEKER) A.Ş’ye ait Yozgat, Çorum, Kastamonu, Kırşehir, Turhal ve Çarşamba şeker fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak (Porföy C) özelleştirilmesine dair ihale ilânı ve şartnamesinin yürütmesini durdurdu.

Karar, Sorgun ilçesinde bulunan Yozgat Şeker Fabrikası’nda çalışan işçiler ve aileleri tarafından sevinçle karşılandı.

Şeker-İş, ilk açıklamayı Yozgat Muhabir'e yaptı

Şeker-İş Sendikası Yozgat Şube Başkanı Ömer Macit, bu konudaki ilk değerlendirmesini, Ankara’dan dönüş yolunda, Kırıkkale’den Kırşehir’e geçerken Yozgat Muhabir’e yaptı.

Duygularını “Sevinçliyiz, gururluyuz” diyerek özetleyen Macit, Danıştay’ın kararının sadece Sorgun’un, Yozgat’ın değil, bütün Türkiye’nin, Türk tarımının ve Türk çiftçisinin zaferi olduğunu vurguladı.

Dava açtıklarında, özelleştirmenin hukuktan döneceğine inandıklarını belirten Macit, “Çünkü biz, açtığımız davada işçilerimizin şahsî çıkarlarını değil, Türk tarımının, Türk çiftçisinin, Türkiye’nin uluslar arası rekabetteki menfaatlerini öne çıkardık. Davayı kazanmamızın en önemli sebebi, soruna bölgesel çapta değil Türkiye ölçeğinde bakmamızdır” dedi.

Hedefimiz, fabrikaların tamamen özelleştirme kapsamından çıkarılması

Açtıkları davada, fabrikaların özelleştirilmesi hâlinde Türk şeker sanayinin uluslar arası rekabette büyük oranda güç kaybedeceğine ve yabancı ülkelerin pazarı hâline geleceğine dikkat çektiklerini ifade eden Macit, Danıştay’ın bu hususu dikkate aldığını söyledi. Macit, “Gerekçeli karar açıklandığında bu husus daha açık bir şekilde görülecektir” dedi.

Ömer Macit, Yozgat Muhabir’in “Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek?” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi:

“Hukukî mücadelemizi bundan sonra da sürdüreceğiz. Şeker-İş sendikası olarak şimdiki hedefimiz, TÜRKŞEKER’e ait şeker fabrikalarının tamamen özelleştirme kapsamından çıkarılması olacak.”

Ankara’dan dönüş yolunda sorularımızı cevaplayan Ömer Macit, Çorum’daki görüşmelerinden sonra Yozgat’a döneceğini söyledi.

Bağırıp çağırmakla sonuç alınmaz

Ömer Macit, 12 Eylül 2009 tarihinde Yozgat Muhabir’e yaptığı açıklamada, mücadelelerini bağırıp çağırarak değil hukukî yollardan sürdüreceklerini belirterek, şunları söylemişti:

“Çünkü, bazı gerçekleri de kabul etmek gerekir ki, öyle eylemle, bağırmayla, çağırmayla kazanılan hiçbir şey olmadı bugüne kadar. Ama hukuksal olarak verilen mücadelelerde kazanılan başarılar var. Kimse haklılığımızı inkâr edemiyor. Zaten şu anda şekerin tamamen özelleştirme kapsamından çıkarılması için genel merkezimizin açtığı bir dava var, onun sonucunu bekliyoruz.”

(Yozgat Muhabir)