2 Kasım 2009 Pazartesi

Yozgat’ta 5 kişide domuz gribi virüsü tespit edildi

Yozgat Valisi Amir Çiçek, Yozgat il genelinde 4 öğrenci ve 1 öğretmende domuz gribi virüsüne rastlandığını belirterek, hastaların tedavilerinin ardından evlerinde istirahate alındıklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Vali Çiçek, salgının Yozgat’ta hafif şekilde atlatılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bu arada, domuz gribi salgınına karşı Türkiye genelinde eşzamanlı olarak başlatılan aşı uygulamalarına Yozgat’ta da başlandı. Gönderilen 2 bin 700 doz aşı, diğer şehirlerde olduğu gibi ilk aşamada sağlık personeline ve hacı adaylarına yapılıyor.

***
Kış mevsimi dolayısı ile il genelinde alınacak tedbirler ve domuz gribi salgınına karşı yürütülen çalışmalar, Yozgat Valisi Amir Çiçek’in başkanlığında yapılan bir toplantıda değerlendirildi.

Bu gün (2 Kasım 2009) Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Engin Ünalan, Belediye Başkanı Yusuf Başer, Vali Yardımcıları Atilla Selam Abban ve Erdoğan Turan Ermiş, İl Emniyet Müdürü Ekrem Nalcı, ilçe kaymakamları, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri katıldılar.

Salgının her geçen gün biraz daha yayıldığına işaret eden Vali Çiçek, Yozgat il genelinde 4 öğrenci ve 1 öğretmende, halk arasında “domuz gribi” olarak bilinen “A/H1N1” virüsüne rastlandığını açıkladı. Çiçek, virüsün yayılmasına fırsat vermemek amacıyla hastaların tedavi edildikten sonra evlerinde istirahate alındığını, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yakın takibe alınan hastaların sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Vali Çiçek, şu aşamada okulların tatil edilmesine gerek görmediklerini, gerektiğinde eğitime ara verileceğini söyledi.

Risk grubunda olanlar daha tedbirli olmalı

Çiçek, risk grubunda olan kişilerin domuz gribi salgını konusunda daha dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğine de dikkat çekti. Risk grubundaki kişiler şöyle sıralanıyor:

Hamileler,
2 yaşından küçük çocuklar,
Kronik akciğer hastalığıolanlar,
Kalp damar sistemi hastalığı olanlar,
Kronik böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar,
Kan ve metabolik hastalığı olanlar,
Önemli kas ve sinir sistemi hastalığı olanlar,
İlaç kullanımı sebebiyle vücut direnci düşük olan hastalar,
Aşırı obezler,
18 yaşından küçük olup sürekli aspirin kullananlar,
65 yaşından büyük yetişkinler.

Aşılama çalışması başladı

Bu arada, domuz gribi salgınına karşı Türkiye genelinde eşzamanlı olarak başlatılan aşı uygulamalarına Yozgat’ta da başlandı. Gönderilen 2 bin 700 doz aşı, diğer şehirlerde olduğu gibi ilk aşamada sağlık personeline ve hacı adaylarına yapılıyor. Daha sonra öğrenciler ve diğer vatandaşlar aşılanacak.

Basına bilgi veren Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uyanık da bu gün sağlık personeliyle birlikte domuz gribi aşısı oldu.