10 Kasım 2009 Salı

Yozgat basınından Şeker işçilerine tavsiye:
Soruna kavgayla değil diyalogla çözüm aranmalı

Yozgat Şeker Fabrikası’nda çalışan işçilerin, özelleştirme kapsamındaki fabrikada inceleme yapmak üzere gelen Savola Grup yetkililerinin fabrikayı gezmelerini engellemeleri, Yozgat basını tarafından da eleştirildi.

Merhaba Yozgat gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Çetin Mermertaş, fabrikanın kapanmaması için, fabrikaya talip olan şirket yetkilileriyle oturup konuşulmasının daha faydalı olacağını ifade etti. Yeni Ufuk gazetesinin sahibi Bekir Çaylak da, hiçbir sorunun kavga yoluyla çözülemediğinin altını çizerek, işçilere ve Şeker-İş Sendikası’na sağduyu çağrısında bulundu.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bulunan ve özelleştirilmek üzere satışa çıkarılan Yozgat Şeker Fabrikası’nda çalışan işçiler, fabrikaya talip olan şirketler birliğinin ortaklarından Savola Grup’un yetkililerine sert tepki gösterdiler.

Geçen Cumartesi günü fabrika önünde toplanan yaklaşık 200 işçi, Savola Grup’un yetkililerinin fabrikayı gezmelerini engellediler. Olay üzerine fabrikaya sevk edilen Jandarma ekibi, fabrikada inceleme yapmak üzere gelen heyeti koruma altına alırken, protestocu gruba müdahale etti.

İşçilerin protestosu, bazı ulusal basın organlarında “işçilerin, fabrikaya gelen heyeti fabrikaya kilitledikleri ve taşladıkları” şeklindeki ifadelerle yer aldı.

Yozgat Şeker Fabrikası’nda çalışan işçilerin sergiledikleri tepki biçimi, Yozgat basını tarafından da eleştirildi.

Merhaba Yozgat gazetesinin duruşu

Merhaba Yozgat gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Çetin Mermertaş, “Tepki” başlıklı yazısında, ihaleye girmeyi planlayan şirket yetkililerinin fabrikayı gezmek istemelerinin de, işçilerin fabrikanın özelleştirilmesine tepki göstermelerinin de doğal olduğunu; ancak bu yolla işçiler lehine sonuç alınamayacağını ifade etti. Mermertaş, bu konudaki görüşünü şöyle yazdı:

Fabrikaya talip olanlarla oturup konuşmak gerek

“Duygusallığı bir kenara bırakarak gerçekleri görmek lâzım. Dedim ya, herkes ektiğini biçiyor. Özelleştirme kapsamında bu fabrika satılacaktı ki artık yolun sonuna gelindi. Peki, tepki nasıl olmalıydı? Özelleştirmeden geri adım atılacağı beklenebilir mi? Hayır. Düğmeye basıldı. Yapılması gereken açık. Fabrikanın kapanmasının önüne geçilmeli. Fabrikayı gezenlerle, bilgi edinmek isteyenlerle, hatta almayı planlayanlarla bire bir görüşme yapılmalı. Kentin, bölgenin, çiftçinin, vatandaşın, bu fabrika sayesinde geçimini sağladığı anlatılmalı. Tepki bu şekilde olmalı.

Yarın ne olacak? Fabrikayı gezmek isteyenlere engel olmakla, ihale iptal edilmeyecek. Hadi, iptal oldu diyelim, sadece ama sadece zamanı geciktirilir o kadar. Ok yaydan çıkmıştır. Bundan sonrası için, fabrikayı kapanmaktan kurtarmak adına girişime başlamalıyız.”

Yeni Ufuk gazetesinin duruşu

Yeni Ufuk gazetesi Sahibi Bekir Çaylak da, “Şeker’de çalışan kardeşlerimiz hata yaptı” başlıklı yazısında, işçilerin protesto biçimini eleştirdi.

“Gördüğüm kadarıyla Şeker çalışanlarının bir provokasyonla karşı karşıya kaldıkları alenen ortada durmaktadır” diyen Çaylak, işçilere sağduyulu olmaları tavsiyesinde bulundu. Çaylak, şunları yazdı:

Sorunlar kavga ile çözülmez

“Elbette ‘hak gaspı’na müsaade edilmemeli. Seyirci kalmak yakışık almaz. Fakat ‘kavga’ ile bugüne kadar herhangi bir sorununun çözümlendiğini ne gördüm ne de duydum. (…) Şimdi Şeker’de çalışan kardeşlerimize kavganın yakışmadığını, fabrikaya inceleme yapmak üzere gelen heyete bu şekilde gösterilen tepkinin yanlış olduğunu buradan hatırlatmak isterim. (…) Özellikle Şeker-İş Sendikası’nın işi zor, sorumluluğu çok ağır. Üyelerine sahip çıkmalı, hak arama yolunun ‘kavga’ olmadığını, ‘kavga’ ile sorunların çözümlenemeyeceğini izah etmek durumundadırlar. Bu insanlara ‘kavga yolu’ tercih ettirilmemelidir.

İlgili makamlarla yapılacak görüşmelerde, çalışanların haklarının kaybolmayacak şekilde bir ortak yol bulunması olmazsa olmazdır. Çünkü bugüne kadar özelleştirme kapsamına giren bir kurum dönüşü olmayan bir yola sevk edilmiştir. İlgili makamlar bu saatten sonra samimi bir şekilde oturup, kanunlar çerçevesinde yapacakları çalışmalarla, çalışanların hak ve hukuklarını koruyarak, soruna çözüm bulmak durumundadırlar. Dolayısı ile bu çalışma ile Şeker’de çalışan kardeşlerimizin de daha fazla hata yapmalarının önü kesilmiş olacaktır.”

Özelleştirme Süreci

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Türk Şeker A.Ş’ye ait Yozgat, Kırşehir, Çorum, Kastamonu, Turhal ve Çarşamba şeker fabrikalarını varlık satışı yöntemiyle yarından itibaren satışa çıkardı. İhalede teklif verme süresi 19 Kasım 2009’da bitiyor.

Şeker fabrikalarına kimler talip oldu?

Kuzey Anadolu Şeker Fabrikaları Ortak Girişim Grubu

Kayseri Şeker Fabrikaları ve Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık’ın da içinde bulunduğu konsorsiyum (şirketler birliği), Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ye ait Kastamonu, Kırşehir, Yozgat, Çorum, Turhal ve Samsun Çarşamba Şeker Fabrikalarını satın almak için ihaleye katılma kararı aldı.

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Suudi Arabistan’ın önde gelen iki şirketi ile konsorsiyum (şirketler birliği) oluşturarak Yozgat, Kırşehir, Çorum, Turhal, Kastamonu ve Çarşamba’da bulunan şeker fabrikalarına talip oldu. Konsorsiyuma Tarım Kredi Kooperatifleri yüzde 40, Savola Grup yüzde 40, Nesma Holding yüzde 20 oranında ortak durumunda.

Panko Birlik

Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Halil Dursun, “Pankobirlik olarak şeker fabrikalarına talibiz” demişti. Dursun, “Sektördeki bilgi birikimimiz ve tecrübelerimiz dikkate alınarak, mülkiyeti devlete kalmak üzere, işletme devrinin üreticilere ve çalışanlara verilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulunmuştu.