5 Kasım 2009 Perşembe

Kadışehri, tarımla şahlanmaya hazırlanıyor

Yozgat’ın Kadışehri Kaymakamlığı, ilk etapta 10 bin dekarlık alanda 15 bin ton elma, 8 bin ton armut, 11 bin ton kiraz olmak üzere, ihracata yönelik meyve üretimi yapmak üzere dev bir üretim tesisi kurmak için proje hazırladı.

“Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi”nin Deveci havzasına uygulanması hâlinde, 175 bin dekar alanda toplam 595 bin ton üretim yapmak mümkün olabilecek. Projenin Yozgat ve Kadışehri ilçesi açısından çok önemli bir proje olduğunu belirten Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser ise, üniversite ve Ziraat Fakültesi olarak projeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kadışehri Kaymakamı İsmail Şallı, Belediye Başkanı Davut Karadavut ve AK Parti Yozgat İl Başkanı Yusuf Başer, hazırlanan “Deveci Havzası Meyvecilik Entegrasyon Projesi” hakkında AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek ve Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Ali Gülümser’e bilgi vererek, projeye destek istediler.

Kadışehri Kaymakamı İsmail Şallı, projeyi Yozgat’ın 2023 Gelişim Vizyonu’nun tarıma dair öngörülerine dayanarak hazırladıklarını belirterek, yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi.

Kaymakam Şallı, Yozgat’ın Kadışehri ilçesi Kabalı Köyü’nde toplam 10 bin 920 dekarlık alanın birinci etabı olan 4 bin 991 dekar alanda ihracata yönelik meyve üretmek amacıyla bodur meyve bahçesi kurmayı planladıklarını söyledi. Şallı, işletmede damla sulama sistemini uygulayacaklarını belirtti.

Kadışehri Kaymakamı İsmail Şallı, proje sayesinde profesyonel çiftçilik yapılarak ciddi ölçüde gelir artışı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

Şallı’nın verdiği bilgiye göre, meyveciliğe uygun olan yörede Kadışehri ile birlikte Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova’da 175 bin dekar alanda meyvecilik yapılabilecek. 10 bin dekarlık proje sahasından toplam 15 bin ton elma, 8 bin ton armut, 11 bin ton kiraz olmak üzere, ihracata yönelik meyve üretimi yapılacak. Projenin Deveci havzasına uygulanması hâlinde, 175 bin dekar alanda 595 bin ton üretim yapmak mümkün olabilecek.

Kaymakam Şallı, Kabalı Köyü’ndeki tarım arazilerinin meyveciliğe uygun olmasına rağmen daha az getirisi olan hububat tarımı yapıldığına dikkat çekti. Şallı, yanlış tarım uygulamasından dolayı verimin düşük kaldığına, bunun da nüfusun büyük şehirlere göç etmesine sebep olduğuna işaret etti. Şallı, “Meyvecilik projesiyle çiftçi daha fazla gelir elde edeceğinden göçün de durdurulması amaçlanmaktadır” dedi.

Projenin Yozgat ve Kadışehri ilçesi açısından çok önemli bir proje olduğunu belirten Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser ise, üniversite ve Ziraat Fakültesi olarak projeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.