18 Kasım 2009 Çarşamba

Başer: Telefon dinlemeleri hukukî ve yasaldır

Yozgat Baro Başkanı Avukat Yusuf Başer, son günlerde kamuoyunun dikkatinin farklı yönlere çekilmeye çalışıldığını, yasal olarak yapılan telefon dinlemelerinin çarpıtıldığını söyledi.

Baro Başkanı Başer yaptığı açıklamada, telefon dinlemelerinin nasıl yapılacağının Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK)’nun 135. Maddesinde açıkça belirtildiğini hatırlattı.

Yapılan dinlemelerin bu maddeye dayandığını ifade eden Başer, “Bu maddeye göre yapılan telefon dinlemeleri tamamen yasaldır. Elde edilen bilgiler de hukukîdir. Meşru yoldan elde edilen delilleri herkesin ama herkesin yargılanmaları dahi kabul etmeyi gerektirir. Yüksek yargının, başsavcıların, hâkim ve avukatların keyfî olarak dinlendiği iddiası tamamen yersiz ve mesnetsizdir” diye konuştu. Başer, şunları söyledi:

Başbakan’ın 6 yıl dinlenmesine neden tepki gösterilmedi?

“Adalet Bakanı, ‘Yargıtay dinlenmedi’ diyecek, inanmayacaksın. Ergenekon çetesi ile bağlantısı sabit olan şüpheli konumundaki şahısların söylediklerine itibar edeceksin. Böyle bir çifte standart olamaz. Başbakan 6 yıldır usulsüz olarak dinlenecek görmezlikten geleceksin. Hukukî olarak yargı dinlenince de siyasî baskıdan söz edeceksin, böyle hukuk olmaz”