22 Ekim 2009 Perşembe

Prof. Mahir Kaynak: DTP kapatılabilir

Strateji Uzmanı Prof. Mahir Kaynak, DTP’nin kapatılabileceğini, yerine kurulacak ve “CHP’nin yerine oynayacak” olan sol partinin ise etnik veya sınıf temeline dayalı bir siyaset yapmayacağını ileri sürdü. “PKK bitecektir” diyen Kaynak, kısa bir süre önce Meclis’te süresi uzatılan sınır ötesi harekât tezkeresinin de PKK’ya yönelik bir operasyon için değil, muhtemel bir Arap-Kürt çatışmasına yönelik olabileceğini söyledi. Bu arada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, teslim olan PKK’lıların karşılanması amacıyla DTP tarafından yapılan organizasyon hakkında soruşturma başlattı.

Kısa adı DTP olan Demokratik Toplum Partisi hakkında Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatma davası henüz sonuçlanmadı. “DTP’nin kapatılması” konusu, uzun süreden beri gündeme bile gelmiyor. Ancak, Eski MİT Daire Başkanı, Strateji Uzmanı Prof. Dr. Mahir Kaynak, DTP’nin kapatılabileceğini ileri sürdü.

Star gazetesi yazarı Mahir Kaynak, Akşam gazetesinin sorularını cevaplarken dikkat çeken öngörülerde bulundu.

PKK bitecek

Mahir Kaynak’a göre DTP, PKK’lıların teslim oluşlarını etnik çatışma çıkarmak için kullanmak istiyor ancak yakında kapatılabilir.

“PKK’lılar kazandı” şeklindeki intibanın kesinlikle doğru olmadığını belirten Kaynak, “Bir taraf bütün faaliyetlerini tasfiye ediyor. Şimdi kim kazandı bu işte? Ama ötekiler de görüntüyü kurtarıyorlar. PKK bitecektir, öyle gözüküyor” dedi.

Kaynak bu sürecin sonunda, dağdan inenlerin yeni bir siyasî oluşum başlatacağını ve şimdi “şov yaptığı” söylenen DTP’nin yerine sol eğilimli yeni bir parti kurulabileceğini söyledi. Kaynak, şunları söyledi:

DTP’de egemen sınıf, PKK’yı hasım olarak görüyor

“Bu siyasi hareket, DTP’den farklı olacak. Önümüzdeki günlerde DTP’nin kapatılma olasılığı var. Yeni bir siyasî oluşuma gidilirken, DTP hakkında kapatma kararı verilirse şaşırmam. Yeni kurulacak partinin tabanı DTP’ye göre daha geniş olur. DTP’de egemen sınıf, PKK’yı hasım olarak görüyor. Bu hasmı kontrol etmek için etnik çatışmayı tahrik ediyor. Yeni partinin, PKK eğilimine sahip insanların kuracağı sol bir parti olacağını zannediyorum. Kurulacak yeni parti etnik veya sınıf temeline dayalı olmayacak. CHP’nin yerine oynayacak bir parti olacak. Etnik temeli tercih edenler Kürtlerin egemen sınıfları. Varlıklarını böyle koruyacaklarını düşünüyorlar.”

Tezkere PKK için değil

Mahir Kaynak, sınır ötesi operasyon için çıkarılan tezkere konusunda da, “Biz hepimiz PKK’ya yönelik operasyon olarak düşünüyoruz. Ya orada bir Arap-Kürt çatışması çıkarsa? Böyle bir tezkereye ihtiyaç yok mu o zaman?” diye konuştu.

Yargıtay soruşturma açtı

Bu arada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, teslim olan PKK’lıların karşılanması amacıyla DTP tarafından yapılan organizasyon hakkında soruşturma başlattı.