23 Ekim 2009 Cuma

Oryantiring Türkiye Şampiyonası, 25 üniversitenin katılımıyla Mayıs 2010’da Yozgat’ta yapılacak

Oryantiring Türkiye Şampiyonası, Bozok Üniversitesi’nin evsahipliğinde 2010 yılında Yozgat’ta gerçekleştirilecek. Rektör Varinli, yarışmaların Saat Kulesi civarı ile Çamlık Millî Parkı’nda yapılacağına işaret ederek, organizasyonun Yozgat’ın kültürel ve tarihî yapısının tanıtılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Mehmet Genç, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli’yi ziyaret ederek, organizasyona yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Mehmet Genç, federasyon tarafından düzenlenecek olan üniversiteler arası Oryantiring Türkiye Şampiyonası’nın önümüzdeki yıl Mayıs ayında gerçekleştirileceğini ve yaklaşık 25 üniversitenin katılımının beklendiğini söyledi.

Şampiyonada kullanılacak olan haritaların hazırlandığını kaydeden Genç, Bozok Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bu organizasyonun gerçekleşmesinden onur duyacağını ifade etti.

Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli ise, amaçlarının Yozgat’ın daha ileri gitmesini sağlamak olduğunu belirterek, “Biz ev sahipliği yapmaya hazırız” dedi.

Rektör Varinli, şampiyonanın Saat Kulesi civarı ile Çamlık Millî Parkı’nda yapılacağına işaret ederek, organizasyonun Yozgat’ın kültürel ve tarih yapısının tanıtılmasına katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Prof. Varinli, “Bu spor organizasyonunun üniversitemiz ve Yozgat için faydalı olacağı inancındayım” dedi.

Oryantiring yarışması nasıl yapılıyor?

Önceden belirlenen bir güzergâh üzerinde değişik yerlere 30x30 cm ebadında turuncu-beyaz oryantiring bayrakları dikliyor. Yarışmanın güzergâhını ve oryantiring bayraklarının bulunduğu noktaları gösteren haritalar ve pusulalar yarışmacılara veriliyor. Yarışmacılar, ellerindeki harita ve pusuladan faydalanarak, başlangıç noktasından varış noktasına en kısa zamanda ulaşmaya çalışıyorlar. Ancak, yarışmacıların belirlenen güzergâhtan geçtiklerini ispatlamaları için, bayraklarla işaretlenmiş olan kontrol noktalarındaki zımbalarla, ellerindeki kontrol kartlarının ilgili kutularını delmeleri gerekiyor.

İngilizce’de “orienteering” olarak yazılan bu terim, federasyon tarafından “oryantiring” şeklinde kullanılıyor.

(Yozgat Muhabir)