13 Eylül 2009 Pazar

Yozgat’tan Türkiye’ye 500 bin ton hububat

Yozgat’ta yağışların yüksek seviyede olması, kısmî zararlara yol açsa da, Yozgat ekonomisine önemli ölçüde katkı sağladı. Türkiye’nin önde gelen tarım bölglerinden birisi olan Yozgat, bu yıl TMO'ya yaklaşık 440 ton hububat teslim etti. Hububat alımlarının devam ettiği belirtilirken, alınan hububat miktarının sezon sonunda 500 bin tonu bulmasının beklendiği kaydediliyor.

TMO 440 bin ton hububat alımı yaptı

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2009 yılı içerisinde 439.554 ton hububat alımı yaptığı bildirildi.

TMO Yerköy Şube Müdürlüğü’ne bağlı TMO ajans müdürlükleri bugüne kadar 343.257 ton buğday alımı gerçekleştirirken, Boğzalıyan TMO 74.797 ton, Yenifakılı TMO ise 21.500 ton hububat alımı gerçekleştirdi.

Alımlar devam ediyor, mahsulün parası ödeniyor

2008 yılında alım yapmayan TMO, sadece çiftçilere ait 62 bin ton buğdayı emanete almıştı. Hububat alımlarının hâlen devam ettiği TMO’larda bu yıl Yozgat genelinde 500 bin tonun üzerinde bir alımın yapılacağı tahmin edilirken, alınan ürünlerinin parasının da ödenmeye başlandığı belirtildi.

Prof. Gülümser’in tahmini doğru çıktı

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser, geçen Mayıs ayında yaptığı açıklamada, yağışların özellikle Mart ve Nisan ayları ile Mayıs’ın ilk haftasında beklenen düzeyde gerçekleştiğini belirterek, “Barajlarımız doldu, toprak suya doydu. Tahılla birlikte diğer tarımsal ürünlerde de rekoltenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz” demişti. Prof. Gülümser, haşere ve diğer zararlılara karşı gerekli tedbirlerin alınması tavsiyesinde de bulunmuştu.