27 Eylül 2009 Pazar

Alıcı bulunamayan kavun ve karpuz tarlada kaldı

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde yaklaşık 5 bin dekar alanda ekili bulunan kavun ve karpuz, alıcı bulunamadığı için çürümeye terk edildi.

Yozgat'ta buğday ve pancara alternatif ürün olarak ekimi yaygınlaştırılmaya çalışılan kavun ve karpuz üreticisi, ürünlerini satamadıkları için mağdur oldu. Yozgat’ın Yerköy ilçesinde geçimini kavun-karpuz yetiştirerek sağlayan çiftçiler, bu yıl satış yapamayınca binlerce dekar alanda ekili bulunan ürünlerini çürümeye bıraktılar.

Karpuz ekimi yapan çiftçilerden Mesut Kocak, çok verimli bir yıl geçirmelerine rağmen ürettikleri ürünü satamadıklarını söyledi. Koçak, “Ürünlere alıcı çıkmadığı için yaptığımız masrafı dahi çıkartamıyoruz. Satış yapılamamasının en büyük sebebi ise ihracatın olmamasıdır. Yerköy’de çok sayıda çiftçinin ürünü tarlada kaldı” dedi.

Aşağı Elmahacılı Köyü’nden Şeref Koçak isimli çiftçi ise, tüccarların Çukurova’dan karpuz alıp kilosunu 60 kuruşa sattığını belirterek, “Yozgat’ta ise 5 tane karpuz veya kavunu 1 liraya satamıyoruz. Ürünler tarlada kaldı. Birçok çiftçi tarladaki ürünleri hayvanlara yediriyor” diye konuştu.

Yerköy Eski Ticaret Borsası Başkanı ve Genç Sanayiciler ve İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik ise, sadece Yerköy ilçesinde yaklaşık 5 bin dekar alanda ekili bulunan kavun ve karpuza alıcı bulunamadığından dolayı tarlada kaldığını ifade ederek, “Alternatif ürün olarak ekilen çok sayıda ürünlerimiz pazar bulunamadığı için satılamıyor. Bunun başında ise kavun ve karpuz geliyor. Özellikle karpuzun bir şekilde işlenerek satışının ya da yurt dışına ihracının sağlanması gerekir. Yoksa her yıl çiftçimiz ürünü yetiştirir tekrar çürütür” şeklinde konuştu.

(Kaynak: yurthaber.com)