22 Ağustos 2009 Cumartesi

Ramazan geldi hoş geldi

11 ayın sultanı Ramazan, bütün dünyada olduğu gibi Yozgat’ta da gündelik hayatı bütünüyle etkiledi. Gündüzünde de gecesinde de Ramazan’ın manevî ikliminin hissedildiği şehirde, Yozgat Belediyesi de geleneksel hizmetleriyle bu mübarek ayın en iyi şekilde yaşanması için katkıda bulunuyor.

İftar topuna devam

Yozgat Belediyesi, iftar vakti girdiğinde top atışı yapmaya devam edecek. Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Ramazan ayı boyunca iftar vakitlerinde yapılacak top atışı için, Ramazan’dan 1 gün önce deneme atışı yaptırdı.

Top yerine ses bombası

Belediye binasının teras katında yapılan denemede ses bombasının fitilini Başkan Yusuf Başer ateşledi. Başkan Başer, Ramazan topu geleneğini yaşatmak için iftar saatinde ses bombası atılacağını bildirdi. Başer, “Ramazan topu, iftar saatinin vazgeçilmez geleneklerinden biridir. Her yıl olduğu gibi iftar vaktini halkımıza Ramazan boyunca top sesleriyle duyuracağız” dedi.”

Sahurda davul sesiyle uyanmak

Bazı şehirlerde, davulcuların eğitimsiz ve denetimsiz olmaları sebebiyle, bu Ramazan ayında davulcuların davul çalmalarına izin verilmiyor. Yozgat’taki davulcular ise şanslılar zira davul çalmalarına izin veriliyor.

Belediye’den her gün 400 kişiye iftar yemeği

Yozgat Belediyesi her Ramazan ayında olduğu gibi bu Ramazan ayında da vatandaşlara iftar yemeği vermeye devam ediyor.

Yozgat Belediyesi, vatandaşlara iftar yemeklerini, geçmiş yıllarda kurduğu “İftar Çadırı” yerine bu yıl Cumhuriyet Parkı içerisinde bulunan binada veriyor. Ramazan’ın ilk iftarını vatandaşlarla birlikte yapan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Ramazan süresince her akşam 400 kişiye iftar yemeği verileceğini söyledi.

Hayırsever işadamlarımız katkı sağlayabilirler

Ramazan ayında manevî duyguların, birlik ve beraberliğin en yüksek seviyeye çıktığına işaret eden Başkan Başer, “Biz de belediye olarak kendi imkânlarımızı kullanarak burada hayırseverlerimizin de katkılarıyla iftar sofrası hazırlıyoruz. İftar vermek isteyen vatandaşlarımız belediyemizin bu organizasyonuna katkı sağlayabilirler” dedi. Başkan Başer, iftar yemeğinin dışında, Belediye Aş Evi’nden günlük 400 kişiye 3 çeşit sıcak yemek verdiklerini de hatırlattı.

Hayri İnal Konağı’nda Ramazan Sohbetleri

Tarihî Hayri İnal Konağı bu yıl da Ramazan sohbetlerine evsahipliği yapacak. Her akşam teravih namazından sonra, kendi sahasında uzman konuşmacılar, konakta vatandaşlarla sohbet edecekler.

Meydanda el ürünleri standı

Ramazan ayı boyunca Üretici Kadınlar Derneği üyeleri tarafından üretilen ürünler, Cumhuriyet Meydanı’ndaki çay bahçesinde kurulan standta satışa sunulacak.

Dönerciler tatlıcı oldu

Ramazan ayında tüketicilerin tercihlerinde belirgin bir değişiklik meydana gelince, bu değişiklik özellikle gıda ürünleri satan esnafı da etkiliyor. Çarşı-pazarda önemli ölçüde canlanma yaşanırken, bazı esnaflar, Ramazan’ın havasına uygun değişiklikler yapıyorlar.

Tavuk ve et döner satışı yapan dönerciler, Ramazan dolayısıyla gündüz satış yapamayacakları için iş değiştirerek, tatlı satışına başladılar. Yozgat Sarraflar Caddesi’nde dönercilik yapan Fatih Ağaca, şunları söyledi:


“Ramazan dolayısıyla iş yerini kapatmaktansa, iş değiştirip tatlı satışı yapıyoruz. Ramazanda tatlı satışları da artıyor. Tulumba tatlısı hariç diğer tatlıların tamamını kendimiz yapıp satışa sunuyoruz. Bunun yanında mantar satıyoruz. Esnaf olarak boş durmuyor, Ramazanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz.”

Ağaca’nın verdiği rakamlara göre, tulumba tatlısının kilosu 6, ekmek tatlısının 3,5 Lira. Şekerpare 8, baklava ise 12 Liradan satılıyor.

Hurma yeniden tezgâhlarda, mantar da rağbet görüyor

Yozgat’ta her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da Büyük Cami çevresinde hurma ve mantar satış tezgâhları kuruldu.

Hurma, Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden birisi. Yozgat’ta Hurma fiyatları 4 ile 20 Lira arasında değişiyor. Medine hurması 20 Liradan satılırken, İran ve Irak’tan gelen hurmalar ise 4 Lira ve üzerine satışa sunuluyor. Tunus hurmasının fiyatı ise 10-12 Lira arasında değişiyor.

Tezgâhında kuru üzüm ve kuru kayısı da satanlar da var. Kayısının fiyatı 5 ile 10 Lira arasında değişiyor. Sarı üzümün kilosu 4, kara üzümün kilosu ise 5 Liradan satılıyor.

Mantar satışları 2-3 katına çıktı

Mantar satışı yapan Salih Gönültaş, “Ramazan dolayısıyla belediye, Büyük Cami etrafında satışa izin veriyor. Satışlarımız Ramazan ayında normal günlerdekinin 2-3 katına yükseliyor” diyor. Mantarın kilosu 5 Liradan satılıyor.


Zabıta’dan Ramazan’da sıkı denetim

Bu arada, Yozgat Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nün denetileri de sıkı bir şekilde devam ediyor.

Zabıta ekipleri, cadde ve sokaklarda limon, marul, maydanoz gibi salata malzemeleri ile mantar satan seyyar satıcılara izin vermiyor. Zabıta Müdürü Musa Baran, bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“Salata malzemesi satan seyyar satıcılar, salı ve çarşamba günleri hariç diğer günlerde Eski Un Pazarı’nda satış yapmalarına izin verilecek. Yine Ramazan ayına özel olarak Büyük Cami civarında hurma, şeker, kuru üzüm ve mantar satışlarına izin verilmiştir. Bu belirlenen yerlerin dışında seyyar satıcılara kesinlikle izin verilmeyecektir.”