23 Ağustos 2009 Pazar

Asbestli toprakla temas kanser yapıyor
Bu durumdaki illerden birisi de Yozgat

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Muzaffer ve Prof. Dr. Selma Metintaş çiftinin yaptığı araştırmaya göre, asbest ile temas, akciğer kanseri riskini artırıyor.

Köylülerin asbestli toprağı evlerinin badana-boya işlerinde, çatılarının ve ocaklarının yalıtımında kullanmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Metintaş, bu tip asbest kullanım şeklinin en çok görüldüğü illerin Eskişehir, Yozgat ve Diyarbakır olduğunu söyledi.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Metintaş ve Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan eşi Prof. Dr. Muzaffer Metintaş tarafından “Asbest Teması ve Akciğer Kanseri Riski” konulu çalışma sonuçlandı.

Akciğer kanserinin oluşumunda çevresel faktörlerin önemli yer tuttuğunu ifade eden Prof. Dr. Metintaş, akciğer kanserinin bilinen en önemli sebebinin tütün içimi olduğunu, asbest ile temasın da akciğer kanseri riskini artırdığını söyledi.

Asbest'in lifsi bir mineral ve fibröz silikat olduğunu belirten Prof. Metintaş, yeryüzünün toprak örtüsünde, yer yer doğal birikimler hâlinde ve o bölgelerde nispeten yaygın olarak bulunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Metintaş, çevresel asbest temasının, yer kabuğunda asbest lifleri ile karışık toprak alanlarının bulunduğu bazı yörelerde sık olduğunu belirterek, bu bölgelerde yaşayan köylülerin, asbestin zararlı etkilerini tecrübe yoluyla öğrendiklerini bildirdi.

Köylülerin asbestli toprağı evlerinin badana-boya işlerinde, çatılarının ve ocaklarının yalıtımında kullanmaya başladığını anlatan Prof. Dr. Metintaş, “Bu tip asbest kullanım şekli ülkemizin birçok yerinde sıklıkla saptanmaktadır. Eskişehir, Yozgat, Diyarbakır en yoğun örneklerin bulunduğu illerdir” dedi.