21 Ağustos 2009 Cuma

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz:
Rekolte yüksek diye çiftçi fiyatlara ses çıkarmıyor

Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden birisi olan Yozgat'ta yağışlar mevsim normallerinin üzerinde olunca, tahılda rekolte ve kalite yüksek oldu. Çiftçiler, bu sonuçtan oldukça memnun.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, geçen yıla oranla tahılda yüzde 50 artış olduğuna dikkat çekerek, “Buğday ithalatı yapılmazsa, ürünümüz Türkiye'nin ihtiyacını karşılar” dedi.

Açıkgöz, Akdağmadeni ve Saraykent ilçelerinde hasat döneminin devam ettiğini, bu ilçelerde de ürünün 10-15 gün içerisinde tarladan alınmış olacağını söyledi. Açıkgöz, şu ana kadar elde edilen üründe, çiftçinin korktuğu gibi ciddi bir “hastalık” görülmediğini vurgulayarak “Bu yıl, geçen yıla göre ortalama yüzde 50 oranında daha fazla, aynı zamanda da kaliteli ürün elde edildi. Verimden son derece memnunuz” diye konuştu.

Açıkgöz, geçen yıl 48 kuruşa kadar tüccar buğday alırken, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin emanet dışında ürün almadığını hatırlattı. Açıkgöz, bu sene TMO'nun 42 kuruş ile 48 kuruş arasında fiyat verdiğini, tüccarın da 32 kuruştan ürün aldığını kaydetti. Açıkgöz, şunları söyledi:

“Bu fiyatlar çiftçinin alın terini karşılamıyor. Girdi hesabı yapıldığında, en kötü şartlarda hububatımızın 60 kuruş olması lâzım. 55 kuruş da destek veriliyor. 110 kuruş çiftçiyi kurtarır, ayakta kalmasını sağlar. Bu yıl ürün rekoltesinin yüksek olması sebebiyle verilen fiyatlara çiftçimiz ses çıkartmıyor. Ürün beklenenin altında kalmış olsaydı, çiftçi bu fiyatlarla zarar ederdi.”

İsmail Açıkgöz, çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi'ne borçlu durumda olduğunu da belirterek, “Bu sene Ziraat Bankası, borçları bir yıl erteledi. Ancak, Tarım Kredi Kooperatifleri 'ödenecek' diyor. Çiftçimizin, kooperatif borçlarının da ertelenmesi konusunda bir beklentisi var. Borçlar ertelenirse çiftçimiz rahatlar, tarım ekipmanlarını yenileme, diğer borçlarını ödeme imkânı bulur” dedi.