20 Ağustos 2009 Perşembe

Aspir hasadı törenle başladı

Yozgat'ta 5 bin 800 dekar alana ekimi yapılan aspir bitkisinin hasadına törenle başlandı.

Aspir bitkisi, 80 santim ile 100 santim arasında büyüyen, kuraklığa dayanıklı bir bitki. Bu sebeple bölge açısından da büyük önem taşıyor. Bir “yağlı tohumlar” bitkisi olan ve yüksek verime sahip Aspir, biodizel ve yağ sanayiinde kullanılıyor. Aspirin küspesi ise hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.

Yozgat merkeze bağlı Bayatören Köyü'nde Nizamettin Şahiner'e ait 35 dekar alana dikilen aspir bitkisinin hasadı Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin gözetiminde yapıldı.

Hasatta incelemelerde bulunan Tarım İl Müdürü Abdullah Ertuğrul, ülkemizin yağlı tohumlara olan ihtiyacının göz önünde bulundurulduğunda bu tür ürünlerin üretilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Ertuğrul, “Bizim bölgemiz için kuru alanlarda, kuru şartlarda yetişmesi ve bir de toprağın hazırlanmasından başlayan depolanmasına kadar ürünün buğday ve arpada kullanılan bütün alet ve ekipmanlar bunda da kullanılabiliyor. 4 sanayide hammadde oluşturabilen bu ürün, ülkemiz için hakikaten önemli” diye konuştu. 

Ertuğrul, aspir ekimini buğdaya alternatif olarak değil, gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi amacıyla teşvik ettiklerinin altını çizerek, şöyle konuştu:

“Buğday, stratejik bir üründür. Aspir'in küspesi yaklaşık yüzde 22 ile 24 arasında protein içeriyor. Dolayısıyla da iyi bir hayvan yemi olarak da kullanılabiliyor. Yem sanayiinde kullanılabiliyor. Yine yüzde 30-45 arasında yağ içerdiği için yağ sanayinde kullanılıyor. Bu tohumu ayçiçeği yağı fabrikası olan bütün fabrikalar işleyebilmekte. Zeytin yağına yakın bir kaliteye sahiptir. Bu sebeple, hem biodizel sanayisinde, hem yakıt sanayisinde, hem yağ sanayisinde, hem gıda sanayisinde kullanılıyor. Bilindiği gibi aspirin çiçekleri çok renklidir; beyaz, kırmızı, turuncu bitkinin gelişim döneminde bu renkler izlenebilir. Bu renkler de gıda sanayinde, tekstil sanayinde boya olarak kullanılmaktadır. Sonuç itibari ile 4 sanayiye ham madde oluşturacak bir üründür. Bu sebeple, kıraç bölgelerimizde, tınlı topraklara ve drenaj sistemi iyi olan topraklarımıza çok uygun bir bitkidir.”

Ertuğrul, Yozgat'ta yaklaşık 3 yıldır aspir ekiminin yapıldığını, bu sene İl Özel İdare kaynaklarını kullanmak suretiyle 5 ton araştırma enstitüsünden tohumunun getirilerek, örnek çiftçilere dağıtılıp, bin 300 dekar alana ekiminin yapıldığını anlattı. Ertuğrul, bunun dışında bölgede özel sektör tarafından da 4 bin 500 dekar alanda aspir ekiminin yapıldığını söyledi. Ertuğrul'un açıklamasının ardından biçerdöverle aspir hasadı gerçekleştirildi.