27 Temmuz 2009 Pazartesi

Yozgat’ın meşhur Testi Kebabı Adana’da

Adana’da çeşitli yörelere ait yemekleri müsterilerine sunan “Mevlevî Sofrası” isimli lokanta, Yozgat mutfak kültürünün en meşhur kebaplarından “Testi Kebabı”nı da hazırlıyor. Lokantanın sahibi Eren Durmuş Eren, değişik yörelerin damak tadını bir araya getirerek, Adana Kebabı’na rakip olduğunu söyledi.

Erzurum’un Cağ, Yozgat’ın Testi ve Konya’nın da Fırın Kebabı’nı Adana’ya getirdiğini belirten Eren, “Sadece yemekleri değil ustalarını da Adana’ya getirdim. Farklı lezzet arayanların uğrak yeri hâline geldik” dedi.

Adana’da, şehrin sembolü hâline gelen kebabaptan günde yaklaşık 10 bin şiş tüketiliyor. Lokantaların yaklaşık yüzde 90’ının kebapçılardan oluştuğu Adana’da, farklı yörelere özgü yemek yapan iş yerlerinin sayısı da artıyor. Artık, Yozgat’ın Testi, Erzurum’un Cağ, Konya’nın Fırın Kebabı’nı da Adana’da görmek mümkün.

Adana’da kebaba alternatif olarak açılan işyerleri büyük ilgi görüyor. Özellikle şehirde kebap, kuşbaşı ve tavuktan başka lezzetler tatmak isteyenler, yöresel yemeklerin yer aldığı lokantaları tercih ediyor.

Yozgat, Konya ve Erzurum yemek kültürünü Adanalılarla buluşturan Mevlevî Sofrası’nın sahibi Eren Durmuş Eren, işyerini açmadan bir yıl önce ön araştırma çalışması yaptığını belirterek, işyerinin yerinin yanı sıra hangi tatlarda hizmet vereceğini uzun süre düşündüğünü söyledi. Konya’ya yaptığı bir gezi sırasında, Mevlevî Sofrası’nı açmayı düşündüğünü anlatan Eren, kâr-zarardan çok vatandaşlara farklı lezzetler sunmayı amaçladığını belirtti.

Kebabın Adanalılar için vazgeçilmez bir damak tadı olduğunu söyleyen Eren, “Ancak bunun değişebileceğini düşündüm. Artık insanlar kebap yerine farklı lezzetler arıyor. Bunu göz önüne alarak açtığım işletmede farklı yemek kültürünü Adanalılarla buluşturdum. Adana kebabına rakibiz” dedi.

Bir yıl öncesine kadar halı sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Eren, “Erzurum’un Cağ, Yozgat’ın Testi ve Konya’nın da Fırın Kebabı’nı Adana’ya getirdim. Bunların yanı sıra, bıçakarası ve Mevlâna yemeklerini de müşterilerimle buluşturdum. Sadece yemekleri değil ustalarını da Adana’ya getirdim. Farklı lezzet arayanların uğrak yeri hâline geldik” diye konuştu.

Adana’da günde yaklaşık 10 bin kebap satıldığına dikkat çeken Eren, kentte bir şube daha açmayı planladıklarını kaydetti. Durmuş Eren, Adanalıların artık farklı lezzetler için Konya’ya, Yozgat’a ve Erzurum’a gitmelerine gerek kalmadığını söyledi.

(Kaynak: Cihan Haber Ajansı)