22 Temmuz 2009 Çarşamba

Yazarel: Milletvekillerimiz adaylarla bir araya gelseydi, tek aday üzerinde mutabakat sağlanırdı

AK Parti Yozgat teşkilatının ilk il başkanı Yusuf Bahri Yazarel, “Kongre sürecinde AK Parti Yozgat Milletvekillerinin dördü birden adaylarla bir araya gelip toplantı yapsalardı, tek bir aday üzerinde mutlaka mutabakat sağlanırdı. Çünkü, aday arkadaşlarımız hiçbir zaman ‘olmazsa olmaz’ çabası içerisinde değildiler. Fakat vekillerimizden bu yaklaşımı göremedim, buna da üzüldüm” dedi.

Yozgat milletvekillerini, adaylarla ve tabanın temsilcileriyle bir araya gelmedikleri için eleştiren Yazarel, tabanı da, çok parçalı bir görüntü sergiledikleri ve yaşananları Genel Merkez’e sıhhatli bir şekilde aktaramadıkları için eleştirdi.

AK Parti Yozgat teşkilatının ilk il başkanı, Hayat Eczanesi sahibi Yusuf Bahri Yazarel, “kongre krizi”ni, Yozgat’ın günlük gazetelerinden “Yozgat Haber”e değerlendirdi.

Bu, olağan bir durum değil

Bir iktidar partisinin bu kadar uzun bir süre içerisinde bir il başkanı seçememiş olmasının olağan bir durum olmadığını belirten Yazarel’e göre, yaşanan sıkıntı şu sebeplerden kaynaklanıyor:

- Tabandaki gelişmeler, tavana çok farklı yansıtılıyor.
- Partiye emek veren insanlar, çözüm için gayret etmediler.
- Yozgat Milletvekilleri, adaylarla bir araya gelip çözüm için bir yol göstermediler.

Yozgatta siyaset henüz olgunlaşmadı

Yusuf Bahri Yazarel’e göre, Yozgat’ta siyaset henüz olgun bir seviyeye ulaşmış değil. Kongre sürecinde yaşanan sıkıntılar da bu sebeple ortaya çıktı. Yazarel, Yozgat’ta gerek parti üyeleriyle, gerek kamuoyuyla, arzu edilen olgunlukta siyaset yapılamadığını düşünüyor.

Parti tabanını, çok parçalı bir görüntü sergiledikleri ve yaşananları Genel Merkez’e sıhhatli bir şekilde aktaramadıkları için eleştiren Yazarel, Yozgat milletvekillerini de, adaylarla ve tabanın temsilcileriyle bir araya gelmedikleri için eleştiriyor.

Tek aday için mutabakat sağlanabilirdi

“Kongre sürecinde AK Parti Yozgat Milletvekillerinin dördü birden adaylarla bir araya gelip toplantı yapsalardı, tek bir aday üzerinde mutlaka mutabakat sağlanırdı” iddiasında bulunan Yazarel, bu düşüncesinin dayanağını da şöyle dile getirdi:

“Çünkü ben, aday olan arkadaşlarımızın da bu yaklaşıma hazır olduklarını gördüm. Hiçbir zaman aşırı bir iddia sahibi değillerdi. ‘Olmazsa olmaz’ çabası içerisinde değildiler. Hatta âcizane, aday olan arkadaşlarla görüştüm, bir araya da getirdim. Fakat vekillerimizden bu yaklaşımı göremedim, buna da üzüldüm.”

Genel Merkez kararsız kaldı

Seçime gidilmesinin ve seçileni herkesin kabul etmesinin çok daha demokratik ve kabul edilebilir bir durum olacağı kanaati taşıdığını belirten Yazarel, kongre sürecinde ortaya atılan çapraşık fikirlerin, Genel Merkez’i kararsız hâle getirdiğini ifade etti.

Sokak politikası, aday sayısını çoğalttı

“Normal bir seçim olsaydı, delege arkadaşlarımız bir arkadaşımızı seçer ve bir problem de olmazdı” diyen Yazarel, olumsuzluklar ortaya çıkınca bazılarının medyatik olmak için, bazılarının da ismini duyurmak için aday olduğunu ileri sürdü. Yazarel, basında ve kamuoyunda kimilerinin gönlünden geçen insanların ‘sokak politikası’ yapması suretiyle de adayların çoğaldığına işaret etti. Yazarel, “Ama gerçek anlamda 3 tane aday vardı. 3 arkadaşımız da partinin temelinden itibaren görev alan arkadaşlardı. Hangisi seçilse lâyıktı” dedi.

Nereden nereye

2001 yılında AK Parti kurulduğunda, Teşkilat Başkanı Abdüllatif Şener, ilk İl Başkanı da Yusuf Bahri Yazarel’di. Şener daha sonra partisinden istifa ederek, kurduğu “Türkiye Partisi”nin Genel Başkanı oldu… Partinin kurucu üyelerinden birisi de, 24 Eylül 2008’de AK Parti'den istifa eden Yozgat Milletvekili Mehmet Yaşar Öztürk…

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002 yılının Nisan ayında partisinin Yozgat il ve ilçe teşkilatının açılışı için Yozgat’a geldiğinde, Yusuf Bahri Yazarel İl Başkanı, Zekeriya Avşar da Gençlik Kolları Başkanıydı.

Daha sonra “Genel Merkez’e rağmen” İl Başkanı olan Zekeriya Avşar, 6 Temmuz 2009’da AK Parti Genel Merkezi tarafından görevden alındı, il teşkilatı da feshedildi.