17 Temmuz 2009 Cuma

Kerkenez kazılarına ABD fonundan destek

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey, Yozgat Valiliği’ni, tarihî Hayri İnal Konağı’nı ve Yozgat Müzesi’ni ziyaret etti; Kerkenez Dağı’ndaki arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu. Büyükelçi Jeffrey, Şahmuratlı Köyü’nde testi kebabı yedi.

Arkeolojik kazılara ABD fonundan destek

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Şahmuratlı Köyü’ndeki Kerkenez Dağı’nda sürdürülen arkeolojik kazı çalışmaları, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin “Kültür Varlıklarını Koruma Fonu”ndan kaynak aktarılarak desteklenecek. Kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede, tarihte “kayıp şehir” olarak bilinen Pteria’nın izleri bulunuyor.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Franklin Jeffrey, Kerkenez Dağı’ndaki arkeolojik kazıların “Kültür Varlıklarını Koruma Fonu” tarafından desteklenmesine karar verilmesi münasebetiyle Yozgat’a geldi.

Büyükelçi Jeffrey, Yozgat Valisi Amir Çiçek’i makamında ziyaret ettikten sonra, tarihî Hayri İnal Konağı’nı ve Yozgat Müzesi’ni ziyaret etti, ardından Kerkenez Dağı’nda arkeolojik kazıların yapıldığı alanı gezip yetkililerden bilgi aldı.

Tarihin parçaları birleştiriliyor

James F. Jeffrey, Valiliği ziyaretinde muhabirlere yaptığı açıklamada, Kültür Varlıklarını Koruma Fonu’nun önemli kültürel alanların, eserlerin ve koleksiyonların korunması için verildiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda da benzer projelere destek verdiklerini hatırlatan Büyükelçi Jeffrey, bu yılki fonla Pteria Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yürüten İngiliz Arkeolog Dr. Geoffrey Summers’ın “Kapadokya Kapısı” çalışmalarını destekleyeceklerini kaydetti. Jeffrey, “Kapadokya Kapısı’nın restorasyonu ile geçmişin yap-bozuna bir parça daha eklemiş olacağız” diye konuştu.

Burası her türlü harcamayı hakediyor

Yozgat’taki ziyaretlerinin ardından, Vali Amir Çiçek ile birlikte Şahmuratlı Köyü’ndeki Kerkenez Dağı’na giden Jeffrey, Pteria Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu. Kazı çalışmalarını sürdüren Dr. Geoffrey Summers’tan bilgi alan Jeffrey, “Burası Türkiye için büyük bir miras, her türlü harcamaya değiyor. İleriki yıllarda daha iyi finansla daha büyük kazılar yapılabilir” dedi.

Testiyi kırıp testi kebabı yedi

Şahmuratlı Köyü’nde Büyükelçi Jeffrey’ye, Yozgat'ın mahallî yemeklerinden meşhur testi kebabı ikram edildi. Kebabın testiden çıkarılması için testiyi Büyükelçi Jeffrey kırdı.