27 Temmuz 2009 Pazartesi

“Bildik Yozgat” yardımlarla yaşarken
“Öteki Yozgat”ın bankalarda 650 trilyonu var

Gazeteci Osman Hakan Kiracı, “Bildik Yozgat” olarak tanımladığı gelir seviyesi düşük, yoksul Yozgat’ın diğer boyutuna dair çarpıcı bilgiler verdi.

Kiracı’nın “Öteki Yozgat” diye tanımladığı Yozgat’ın 650 milyon (eski ifadesiyle 650 trilyon) Lirası bankalarda bekliyor. Kiracı’nın verdiği bilgiye göre, “Öteki Yozgat”ın kapısının önünde, 23 bin otomobil ve 24 bin traktör olmak üzere toplam 2 katrilyon Liralık motorlu aracı bulunuyor. Üstelik, bunun üçte biri, kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası motorlu araçlardan oluşuyor. Bu “ihtiyaç fazlası” araçların maddî değeri ise 650 trilyon Lira. “Öteki Yozgat”ın yaklaşık 1,5 katrilyon Liralık, kira geliri amaçlı oturum dışı gayrimenkulü bulunuyor. Kiracı’nın verdiği bilgiye göre “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında 74’üncü sıradayken, “Öteki Yozgat”, banka mevduatı sıralamasında 44’üncü sırada yer alıyor.

“Yozgat” gazetesi sahibi ve başyazarı Osman Hakan Kiracı, “Öteki Yozgat’tan bildik Yozgat’a” başlıklı yazısında, Yozgat’ın iki farklı sosyal yapısı hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

"Bildik Yozgat"

“Yozgatımızın bildik yüzü, fakir Yozgat’tır” diyen Kiracı’nın verdiği rakamlara göre, “Bildik Yozgat”ın 192 bin nüfusunun en az 100 bini başka şehirlere göç etti. 121 bin kişi Yeşil Kart sahibi. 93 bin kişi fon yardımlarına, en az 35-40 bin kişi de il genelindeki 65 belediyenin yardımlarına muhtaç durumda.

Kiracı’ya göre, “Bildik Yozgat”, zekât ekonomisiyle yaşamaya ve yaşatılmaya çalışılıyor. Küçük esnafları arasında iflas edenlerin sayısı giderek artıyor. “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında ise Hakkâri liginde oynuyor…

Bu da “Öteki Yozgat”

Yazısına “Ama öbür yanda…” diye devam eden gazeteci Osman Hakan Kiracı, “Öteki Yozgat” olarak tanımladığı mevduat ve menkul değerler sahibi Yozgat hakkında çarpıcı rakamlar verdi.

Kiracı’nın verdiği bilgilere göre, “Öteki Yozgat”ın 650 milyon (eski ifadesiyle 650 trilyon) Lirası bankalarda bekliyor. “Öteki Yozgat”ın kapısının önünde, 23 bin otomobil ve 24 bin traktör olmak üzere toplam 2 katrilyon Liralık motorlu aracı bulunuyor. Üstelik bunun üçte biri, kontağı çevrilmeyen, ihtiyaç fazlası motorlu araçlardan oluşuyor. Bu “ihtiyaç fazlası” araçların maddî değeri ise 650 trilyon Lira. “Öteki Yozgat”ın yaklaşık 1,5 katrilyon Liralık da, kira geliri amaçlı “oturum dışı” gayrimenkulü bulunuyor.

Kiracı’nın verdiği bilgiye göre “Bildik Yozgat”, millî gelir dağılımında 74’üncü sıradayken, “Öteki Yozgat”, banka mevduatı sıralamasında 44’üncü sırada yer alıyor.

“Bildik Yozgat” ile “Öteki Yozgat”ı bu şekilde rakamsal olarak ortaya koyan ve birbiriyle mukayese eden Kiracı, “acı gerçek” olarak tanımladığı şu değerlendirmede bulundu:

Âtıl vaziyetteki kaynaklarla bin fabrika kurulurdu

“Bu vilâyette yaşayan öteki Yozgat’ın varlıklı ve tasarruf sahibi vatandaşlarımızın yüzde 80’i, birikimlerini eğer faiz için bankalara yatırmasa da istihdama yönelik yatırıma yönlendirseydi Yozgat’ta trilyonluk en az 500 büyük fabrika kurulabilirmiydi? Kurulurdu. Ve yine eğer, Yozgat’ın il genelinde kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası traktör ve otomobillere aktarılan paraları, istihdam ve üretim alanlarında kullanılsaydı, en az 500 fabrika daha kurulabilir miydi? Elbette, hem de trilyonluk 500 fabrika daha kurulabilirdi. Demek ki, Yozgatımızda 500+500, toplam 1000 fabrikanın kurulması işten bile değildi. Kayseri’de fabrikalar nasıl kuruluyorsa Yozgatta da binlercesi pekalâ gerçekleşebilirdi…”

“Peki, Kayseri’de tasarruf sahipleri neden öncelikle üretim ve istihdam alanlarına yatırım yapıyor da, şu bizim “Öteki Yozgat”ın işadamları / tüccarları neden ölü yatırımları tercih ediyor?” diye soran Kiracı, bunun sebeplerini şöyle özetledi:

Yozgat’ta ortaklık kültürü yok, fitne fesattan kurtulamıyor

“Birincisi, Yozgatımızda gerek zenginlerimizde ve gerekse tasarruf sahibi hemşehrilerimizde henüz ortaklık kültürü oluşmuş değil… İkincisi, hemşehrilerimizin birbirine güveni yok… Çünkü yıllarca birbiriyle alışveriş yapmış ama birbirini üzmüşler, dolaysıyla birbirlerine olan güven duyguları zedelenmiş. Üçüncüsü, bir kısım Yozgatlıyı ahtapot gibi sarıp sarmalayan hasetlik ve fesatlık duyguları hemşehrilerimizi bir araya getirmiyor. Onun için Yozgatlı şirketleşemiyor, oğluna, kızına iş imkânları yaratacak üretim tesislerine, fabrikalara veya daha başka cazip yatırım alanlarına yönelemiyor.”

Yozgat gazetesi sahibi Osman Hakan Kiracı, yazısını şöyle tamamladı:

“Öteki Yozgat” öyle olursa, “Bildik Yozgat” da böyle olur

“Üretmeyen, istihdam alanları açamayan ama tüketen, alan ama vermeyen, hep devletten ya da başkalarından bekleyen, paylaşmayan ve henüz ortaklık kültürüne vâkıf olamayan, üstelik hasetlik ve fesatlık duygularından sıyrılamayan ve azınlık da olsa, fitnelerin egemenliğinden bir türlü kurtulamayan bir vilâyetten ortaya ne çıkar? İşte bu anlatmaya çalıştığım ‘Öteki Yozgat’tan, olsa olsa işte böyle bir fakir, yani ‘Bildik Yozgat’ çıkar.”