29 Haziran 2009 Pazartesi

Yozgat Belediye Başkanı Başer: İddialar asılsız
muhtarlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, bazı köy muhtarlarının “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi” hakkındaki iddialarının doğru olmadığını belirterek, asılsız iddialarda bulunan köy muhtarları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Başer, basını bilgilendirmek için de, tesisi gazetecilere gezdireceklerini bildirdi.

Muhtarların iddiaları

Azizlibağları Köyü’nün Muhtarı Ali Koçaslan, Yozgat Belediyesi’ne ait olan “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nden sızan atık suların derelere karıştığını, bu durumun da “Jandarma Çevre Timi” tarafından tutanakla tesbit edildiğini ileri sürmüştü. Muhtar Koçaslan, tesisten şikâyetçi olduklarını, yetkililerin tedbir almalarını beklediklerini dile getirmişti.

Koçaslan, buradaki poşet ve atıkları yiyen koyunların öldüğünü, çoban köpekleri ile başıboş köpeklerin de tesisteki tıbbî atıklarla beslendiklerini; bu durumun veteriner raporları ile de tespit edildiğini iddia etmişti. Koçaslan, birçok kişi ile birlikte kendisinin de bir köpeğin ağzında “bebek ölüsü” gördüğünü ileri sürmüştü.

“Hayvanlar insan eti yiyor, ameliyat artıklarını yiyor. Çocuklarımızı çoban köpeklerine yaklaştırmıyoruz. Köylüler bağ ve bahçelerine gidemiyor” diyen Koçaslan, “Çocuklarımıza bir şey olursa bunun sorumlusu kim olacak, derdimizi kime anlatacağız?” diye sormuştu.

Salmanfakılı Köyü’nün Muhtarı Abdullah Kılıç ise, köy meralarının tahrip edildiğini ve tesisten sızan pis suların derelere karıştığını ileri sürerek, “Başıboş köpekler ve yabanî hayvanlar da bu çöplükten besleniyor. Herhangi bir hastalığın buradan tüm çevreye yayılma ihtimali çok yüksek. Gerekli yerlere şikâyetimizi bildirdik, ancak bir sonuç alamadık” demişti.

“Yozgat Haber” gazetesi, 2 haberle iddialara yer vermişti

Tesis hakkındaki iddialar, “Yozgat Haber” gazetesinde, 18 Haziran 2009 tarihinde “Katı Atık Tesisi tehlike saçıyor”, 20 Haziran 2009 tarihinde de “Hani çevreciydik?” başlığıyla yayınlanmıştı.

Gazete, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından 1 Haziran 2009 tarihinde Yozgat İl Özel İdaresi’ne gönderilen resmî yazı ile, Katı Atık Depolama Tesisi hakkında ‘gerekli tedbirlerin alınmasının istendiğini’ yazmıştı.

Haberde, söz konusu tesisin Yozgat Belediyesi’ne “En Çevreci Belediye Yarışması”nda ikincilik ödülü kazandırdığı hatırlatılarak, çevreye zarar verdiği iddia edilen bir tesisin ödüle lâyık bulunması eleştirilmişti. Haberde ödülün, “ciddi bir araştırma, inceleme yapılmadan afakî olarak verildiği” ileri sürülürken, “Ödül, hangi kriterlere göre verildi?” sorusuna cevap istenmişti.

Başer: İddialar asılsız, tesisi gazetecilere de göstereceğiz

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi” hakkındaki iddiaların doğru olmadığını belirterek, asılsız iddialarda bulunan köy muhtarları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Başer, basını bilgilendirmek için de, tesisi gazetecilere gezdireceklerini bildirdi.

Yusuf Başer, İhlas Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, çöplerin düzenli olarak depolandığını, tesisin etrafının ise tel örgü ile çekildiği için, iddia edildiği gibi köpeklerin içeri girmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Başer, şöyle konuştu:

Muhtarlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız

“Köylüler, kamuoyu oluşturarak çöplüğün kalkmasını istiyor; ancak buraya milyonlarca Lira harcanarak tesis kuruldu. Bu tesisin kaldırılması söz konusu olamaz. Köylülerin iddiaları tamamen asılsızdır. Önümüzdeki günlerde basın mensupları ile birlikte burayı gezeceğiz. Basın mensuplarımız, tesisin düzenli olduğunu göreceklerdir. Ayrıca, asılsız iddialarda bulunan köy muhtarları hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz.”

Tesisin açılışını Çevre Bakanı Eroğlu yapmıştı

“Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nin açılışı, 29 Kasım 2007’de düzenlenen bir törenle, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yapılmıştı. Açılış törenine Bakan Eroğlu’nun yanı sıra, AK Parti Yozgat Milletvekilleri Abdulkadir Akgül, Osman Coşkun ve Mehmet Çiçek ile, Yozgat Valisi Amir Çiçek ve Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer de katılmıştı.

Bakan Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, tesisin 20 yıl hizmet verecek şekilde planlandığını belirterek, bakanlık tarafından projeye 1 milyon 3 yüz 14 bin Lira destek sağlandığını kaydetmişti.